Το ευρωπαϊκό σχέδιο της βοήθειας προς την Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει αντικείμενο επαναδιαπραγμάτευσης, τονίζουν Γερμανία και Γαλλία.

«Θεωρούμε ότι το σύνολο αυτού του προγράμματος το οποίο συμφωνήσαμε την περασμένη εβδομάδα δεν τίθεται προς επαναδιαπραγμάτευση», δήλωσε από την Κωνσταντινούπολη ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, στο περιθώριο των εργασιών της διεθνούς διάσκεψης για το Αφγανιστάν.

«Είμαστε αποφασισμένοι να βρούμε μία λύση. Για εμάς, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα πράξουμε τα πάντα (ό,τι μπορούμε)», πρόσθεσε, σχολιάζοντας την ευρωπαϊκή κρίση.

«Επιδείξαμε πνεύμα αλληλεγγύης στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά υιοθετούμε την ιδέα ότι κάθε χώρα της ΕΕ εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της, πράγμα που σημαίνει ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες», υπογράμμισε.

Ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να άρει τις αμφιβολίες «το συντομότερο δυνατόν για την κατεύθυνση που θέλει να πάρει», μετά την ανακοίνωση για τη διενέργεια δημοψηφίσματος επί του δεύτερου πακέτου στήριξης.

«Το σχέδιο που αποφασίσθηκε την περασμένη εβδομάδα, στις Βρυξέλλες, περιέχει στοιχεία-κλειδιά για ένα δεύτερο σχέδιο βοήθειας προς την Ελλάδα. Θεωρούμε ότι η Ελλάδα έχει συναίσθηση των ευθυνών της και ότι θα συμμορφωθεί με τις αποφάσεις οι οποίες ελήφθησαν από κοινού και ομοφώνως», είπε ο Γερμανός υπουργός, σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα Hamburger Abendblatt.

«Θα ήταν χρήσιμο να αρθούν οι αμφιβολίες το συντομότερο δυνατόν για την κατεύθυνση που θέλει να πάρει», τόνισε.

Σήμερα, στις 6:30 το απόγευμα (ώρα Ελλάδας) θα γίνει η πρώτη μεγάλη συνάντηση, στην οποία θα είναι παρόντες ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Αργότερα, στις 9:30 το βράδυ, θα συναντηθούν με τον Γ. Παπανδρέου. Τον πρωθυπουργό θα συνοδεύει ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος το πρωί της Τετάρτης πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείου όπου νοσηλευόταν.

Στις συναντήσεις της Τετάρτης δεν θα είναι παρών ο νέος πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, όπως ανακοινώθηκε σήμερα. Ο κ. Ντράγκι θα πάει στις Κάννες την Πέμπτη μετά τη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ και τη συνέντευξη τύπου που ακολουθεί.

Η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι στην αποψινή συνάντηση θα ξεκαθαρίσει το πως θα εφαρμοστεί η συμφωνία για την Ελλάδα.

«Τώρα πρέπει να πάμε σε ένα σημείο που θα ξέρουμε τι θα ακολουθήσει […] Συμφωνήσαμε σε ένα σχέδιο για την Ελλάδα την προηγούμενη εβδομάδα. Θέλουμε να εφαρμόσουμε αυτό το σχέδιο στην πράξη, αλλά γι\’ αυτό χρειαζόμαστε σαφήνεια και η αποψινή συνάντηση θα βοηθήσει ακριβώς σε αυτό» δήλωσε, στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν.

Νωρίτερα, είπε πως «εκτιμάμε τους Έλληνες όταν εμφανίζονται λογικοί. Εκτιμάμε όλο τον κόσμο, τους Τούρκους όπως και τους Έλληνες, όταν εμφανίζονται λογικοί».

Ανοικτό το θέμα της 6ης δόσης

Εν τω μεταξύ, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε πως είναι ανοικτό το θέμα αν μπορεί να καταβληθεί η 6η δόση του δανείου προς την Ελλάδα, πριν το σχεδιαζόμενο δημοψήφισμα, αν και, όπως είπε η Αθήνα εμφανίζεται να μην χρειάζεται τα χρήματα ώς τα μέσα Δεκεμβρίου.

«Η δόση δεν έχει καταβληθεί ακόμα. Αυτή είναι η κατάσταση σήμερα. Το πως θα πάνε τα πράγματα μένει να το δούμε. Αλλά σύμφωνα με όσα ακούμε από την Ελλάδα, δεν υπάρχει άμεση ανάγκη μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, πάνω-κάτω», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Μάρτιν Κότχαους.

Ο εκπρόσωπος τύπου της Γερμανίδας καγκελαρίου είπε ότι ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου θα έπρεπε να είχε ενημερώσει τους εταίρους του για τα σχέδια του στις συνόδους κορυφής της προηγούμενης εβδομάδας.

Όπως σημείωσε, είναι κρίσιμο «να μην χαθεί χρόνος» μέχρι την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος και προσέθεσε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να επιδείξει υπευθυνότητα με αντάλλαγμα την διεθνή αλληλεγγύη.

Η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας είπε πως πιστεύει ότι είναι «εξαιρετικά πιθανή» η καταβολή της δόσης των 8 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, ωστόσο θέλει να ακούσει την άποψη του ΔΝΤ και της ΕΚΤ για την κατάσταση στην Ελλάδα.

Η Μαρία Φέκτερ μίλησε στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, μετά την προαναγγελία του Γιώργου Παπανδρέου για τη διενέργεια δημοψηφίσματος.

«Νομίζω ότι ο Παπανδρέου το σχεδίασε (το δημοψήφισμα) ως πράξη πολιτικής απελευθέρωσης. Ωστόσο, αυτή η προσέγγιση μπορεί επίσης να οδηγήσει σε ελληνική χρεοκοπία. Αυτό με ανησυχεί ιδιαιτέρως. Τα επόμενα βήματα δεν σχεδιάστηκαν προσεκτικά», φέρεται να δήλωσε την Τετάρτη.

Γαλλία: Η συμφωνία πρέπει να εφαρμοστεί πλήρως

Η Γαλλία είναι αποφασισμένη να δει τη συμφωνία για το πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα που συμφωνήθηκε την περασμένη εβδομάδα να εφαρμόζεται πλήρως, τόνισε ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν.

«Μετά τις ανακοινώσεις που έγιναν χθες από τον Έλληνα πρωθυπουργό, η Γαλλία είναι αποφασισμένη, μαζί με τους εταίρους της, να προωθήσει την πλήρη εφαρμογή αυτής της συμφωνίας», είπε σε συνέντευξη Τύπου.

Η συμφωνία παραμένει ο οδικός χάρτης της Γαλλίας, προσέθεσε.

Ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ζαν Λεονετί, τόνισε ότι το ερώτημα που πρέπει να τεθεί στους Έλληνες είναι εάν θέλουν ή όχι να παραμείνουν στη ζώνη του ευρώ.

«Πιστεύω ότι αυτό που θα πρέπει να ειπωθεί στον ελληνικό λαό είναι ότι αυτό το δημοψήφισμα δεν αφορά το ερώτημα \”αν είστε σύμφωνοι με τη συμφωνία που συνήφθη;\”, αλλά το \”αν θέλετε ή όχι να παραμείνετε στη ζώνη του ευρώ;\”» δήλωσε ο Λεονετί, μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι LCI.

Πιέσουν για ταχεία έγκριση της συμφωνίας από τη Βουλή

Οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας θα ασκήσουν σήμερα πίεση στον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου για να υποβάλει το σχέδιο διάσωσης της χώρας του σε ψηφοφορία στο ελληνικό κοινοβούλιο πριν από το «αμφιλεγόμενο» δημοψήφισμα, όπως έγινε γνωστό από ευρωπαϊκή κυβερνητική πηγή.

«Θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι οι δεσμεύσεις τηρούνται από την Ελλάδα, για να αποδεσμευτεί το επόμενο τμήμα των διεθνών δανείων για τα οποία έχει ήδη δοθεί υπόσχεση στην Αθήνα», δήλωσε η ίδια πηγή.

«Αν η ψήφος εμπιστοσύνης της Παρασκευής περάσει» στο ελληνικό κοινοβούλιο, «μπορούμε να φανταστούμε πως οι Έλληνες βουλευτές θα υιοθετήσουν επισήμως το σχέδιο διάσωσης πριν από τη διοργάνωση του δημοψηφίσματος», πρόσθεσε η πηγή που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο.

Το δημοψήφισμα θα πρέπει, όπως πιστεύουν οι εταίροι της Ελλάδας, «να αφορά το ευρύτερο θέμα της συμμετοχής ή όχι της χώρας στη ζώνη του ευρώ», σημείωσε.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook