Ο Καναδάς δεν θα αυξήσει τη συνεισφορά του στην Unesco για να καλύψει το κενό που δημιουργείται με τη διακοπή της χρηματοδότησης των ΗΠΑ ως απάντηση για την ένταξη της Παλαιστίνης σε αυτή την υπηρεσία του ΟΗΕ, ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη  ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Μπράιντ.

«Σε καμιά περίπτωση ο Καναδάς δεν θα καταβάλει πρόσθετους πόρους για να καλύψει οποιαδήποτε ανεπάρκεια προκύψει στον προϋπολογισμό λόγω της απόφασης αυτής. Οι χώρες που υπερψήφισαν το αίτημα της Παλαιστινιακής Αρχής θα έπρεπε να γνώριζαν ποιές θα μπορούσαν να είναι οι πιθανές ταμειακές συνέπειες της απόφασής αυτής»,
δήλωσε ο Μπράιντ.

Ο Καναδάς χρηματοδοτεί με δέκα εκατομμύρια δολάρια ετησίως τον οργανισμό του ΟΗΕ για την εκπαίδευση, την επιστήμη και τον πολιτισμό αλλά «δεν εξετάζει νέα προγράμματα χρηματοδότησης στην παρούσα φάση», τόνισε ο υπουργός.

Η Unesco αποφάσισε τη Δευτέρα, κατά τη Γενική της Συνέλευση στο Παρίσι, η Παλαιστίνη να γίνει πλήρες μέλος της με 107 ψήφους υπέρ, 52 αποχές και 14 ψήφους κατά, μεταξύ τους οι ΗΠΑ και ο Καναδάς.

Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε αμέσως ότι διακόπτει την καταβολή 60 εκατομμυρίων δολαρίων, ένα αυτόματο μέτρο καθώς οι ΗΠΑ, μεγάλος σύμμαχος του Ισραήλ, είχαν απαγορεύσει τη δεκαετία του 1990 κάθε χρηματοδότηση μιας υπηρεσίας του ΟΗΕ που θα δεχόταν στους κόλπους της την Παλαιστίνη ως ισότιμο μέλος.

Η διακοπή της αμερικανικής χρηματοδότησης συνιστά βαρύ πλήγμα για την Unesco καθώς οι ΗΠΑ διασφαλίζουν το 22% του προϋπολογισμού της, με σχεδόν 80 εκατομμύρια δολάρια ετησίως. Η γενική διευθύντρια της Unesco Ιρίνα Μπόκοβα παραδέχτηκε ότι «ανησυχεί για τη σταθερότητα του προϋπολογισμού» του οργανισμού.