Ο εθνικός ύμνος της Αυστρίας είναι πιθανό να αλλάξει προς το… φεμινιστικότερο, μετά από απαίτηση γυναικών πολιτικών των τριών βασικών κομμάτων της χώρας.

Η υπουργός Υγείας και Γυναικείων Θεμάτων της αυστριακής κυβέρνησης θεωρεί ότι ο εθνικός ύμνος της χώρας είναι σεξιστικός αφού στους στίχους του κάνει αναφορά για «μεγάλους γιους», αλλά όχι και «μεγάλες θυγατέρες», για το λόγο αυτό προτείνει αλλαγές στους στίχους του, προκειμένου να γίνουν τουλάχιστον… ουδέτεροι.

«Ο ομοσπονδιακός ύμνος πρέπει να είναι τμήμα της ταυτότητας όλων των Αυστριακών», τονίζει η υπουργός Μαρία Ράουχ-Κάλατ, του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος (OeVP), προτείνοντας να γίνεται αναφορά στις «μεγάλες κόρες», ενώ η «γη των πατέρων μας» να γίνει απλώς «πατρίδα».

Την τροποποίηση του ύμνου, ο οποίος υιοθετήθηκε το 1947 και φημολογείται πως η μουσική του είναι παλαιότερη και ανήκει στον Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ, θα τεθεί προς έγκριση στις 22 Νοεμβρίου στην αυστριακή Βουλή . Αν υπερψηφιστεί, η νέα εκδοχή θα ανακοινωθεί μέχρι το τέλος του έτους, ώστε να συμπεριληφθεί άμεσα και στα στα σχολικά εγχειρίδια ιστορίας.

Ιδού η επίμαχη πρώτη στροφή από τον εθνικό ύμνο της Αυστρίας «Land der Berge, Land am Strome» (Χώρα των βουνών, χώρα στον ποταμό).

«Χώρα των βουνών, χώρα στον ποταμό
χώρα των αγρών, χώρα των ναών,
χώρα των σφυριών, με πολύ μέλλον
Είσαι πατρίδα μεγάλων γιων,
λαέ για τους γιους
πολυτιμημένη Αυστρία»

(Βήμα)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook