Συνεχίζονται με επιτυχία οι εκδηλώσεις για την «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Τοπικής Δημοκρατίας» (Ε.Ε.Τ.Δ.), τις οποίες διοργανώνει ο Δήμος Χανίων από  31 Οκτωβρίου έως  6 Νοεμβρίου 2011 και μάλιστα – για πρώτη φορά – ως «Πόλη 12 Αστέρων» («12 Star City»).  Στόχος των εκδηλώσεων είναι η προώθηση της ιδέας της δημοκρατικής συμμετοχής σε τοπικό επίπεδο καθώς και η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, θέμα στο οποίο είναι αφιερωμένες οι φετινές πανευρωπαϊκές εκδηλώσεις της Ε.Ε.Τ.Δ.

 «Πάρε το Σύμβουλο σου στο σχολείο»

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων και της δράσης με τίτλο «Πάρε το Σύμβουλο σου στο σχολείο» αιρετοί εκπρόσωποι της Δημοτικής Αρχής – και πιο συγκεκριμένα η Αντιδήμαρχος Χανίων, αρμόδια σε θέματα Κοινωνικής Πολιτικής και Παιδείας, Χρυσούλα Χατζηδάκη και ο εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Γιώργος Φραγγεδάκης – επισκέφθηκαν σήμερα – Τετάρτη 2/112011 – το 2ο Γυμνάσιο Χανίων, όπου είχαν την ευκαιρία να  ενημερώσουν και να συζητήσουν με τους μαθητές τόσο για τις τοπικές αρχές, το έργο και το ρόλο που διαδραματίζει ο Δήμος και το Δημοτικό Συμβούλιο στην επίλυση των προβλημάτων των πολιτών όσο και για τους τρόπους με τους οποίους  μπορούν οι πολίτες να συμμετέχουν στην τοπική ζωή. Οι μαθητές με ιδιαίτερο ενδιαφέρον συμμετείχαν στη συζήτηση η οποία αναπτύχθηκε  κυρίως γύρω από θέματα που αφορούσαν την «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Τοπικής Δημοκρατίας» ως θεσμό του Συμβουλίου της Ευρώπης, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την απασχόληση, την εκπαίδευση, το ρατσισμό κ.α., απευθύνοντας σχετικές ερωτήσεις στους ομιλούντες. Αντίστοιχη δράση προγραμματίζεται και για αύριο Πέμπτη 3/11 με επίσκεψη αιρετών στο 5ο Γυμνάσιο Χανίων.

Παράλληλα με μεγάλη συμμετοχή μαθητών από την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση συνεχίζεται η προβολή ταινίας με περιεχόμενο σχετικό με τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Θέατρο «Δ. Βλησίδης». Στη δράση αυτή του Δήμου Χανίων υπολογίζεται ότι θα συμμετάσχουν – μέχρι τέλος της εβδομάδας – πάνω από 850 μαθητές

Επίσης, μέχρι την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011, θα λειτουργεί στην είσοδο του Δημαρχείου Χανίων το  Κέντρο Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, (ώρες 10:30 – 12:30), με σκοπό την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των πολιτών για θέματα τοπικής δημοκρατίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων με ταυτόχρονη διανομή έντυπου ενημερωτικού υλικού.

 

Ημερίδα με τον Ευρωβουλευτή Σπ. Δανέλλη

Επίσης, αύριο Πέμπτη 3/11 έχει προγραμματιστεί δημόσια εκδήλωση με θέμα «Ευρωπαϊκή Στρατηγική και Πολιτικές για μια βιώσιμη Ανάπτυξη: Ο ρόλος των τοπικών αρχών, των κοινωνικών εταίρων και της κοινωνίας των πολιτών για την “Ευρώπη του 2020”» και με κεντρικό ομιλητή τον Ευρωβουλευτή Σπύρο Δανέλλη, ενώ τοποθετήσεις-παρεμβάσεις θα γίνουν και από αιρετούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από το Ν. Χανίων. Η εκδήλωση η οποία θα πραγματοποιηθεί στη συνεδριακή αίθουσα του Κέντρου Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου (ΚΑΜ) και ώρα 18.00-20.00, με δωρεάν είσοδο για το κοινό.

Στην εκδήλωση πρόκειται να παρουσιαστούν οι ευρωπαϊκές πολιτικές που μπορούν να συμβάλλουν στη διαμόρφωση μιας βιώσιμης αναπτυξιακής στρατηγικής σε τοπικό επίπεδο ενώ θα συζητηθεί και ο ρόλος που καλούνται να διαδραματίσουν οι τοπικές αρχές, οι κοινωνικοί εταίροι αλλά και η κοινωνία των πολιτών στα πλαίσια της στρατηγικής για την «Ευρώπη του 2020»

 Το υπόλοιπο πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Τέλος, μέχρι και την Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2011, έχουν προγραμματιστεί οι ακόλουθες εκδηλώσεις:

§  Σάββατο, 5/11/2011, Ώρα 10:30 – 13:30, Αίθουσα Εκδηλώσεων Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων

Ημερίδα με θέμα «Ανθρώπινα Δικαιώματα & Τοπικές Πολιτικές: Ο ρόλος της Αυτοδιοίκησης για την προάσπιση των θεμελιωδών ελευθεριών».

Ομιλητές:

–        Μόσχος Γεώργιος, Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη στον Κύκλο Δικαιωμάτων του Παιδιού,

–        Σαγιάς Ιωάννης, Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη στον Τομέα Ποιότητας Ζωής,

–        Αργυροπούλου – Χρυσοχοΐδου Αγγελική, Αντιπρόεδρος Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

 

§  Σάββατο 5/11/2011, Θέατρο «Δ. Βλησίδης», ώρα 18:00 – 19:40

Προβολή ταινίας  «LES CHORISTES – ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ» (2004), με ελληνικούς υπότιτλους, Διάρκεια: 93 λεπτά (με δωρεάν είσοδο)

 

§  Κυριακή 6/11/2011, Ώρα 10:00 – 14:00, ΚΑΜ

Τουρνουά Σκάκι (σε συνεργασία με τη Σκακιστική Ακαδημία Χανίων).

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook