Σήμα κινδύνου για τις επιπτώσεις που θα έχουν στην παγκόσμια οικονομία οι υψηλές τιμές του πετρελαίου εξέπεμψε η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (IEA), τονίζοντας ότι ο συνδυασμός των υψηλότερων τιμών του «μαύρου χρυσού», των αναδυόμενων πληθωριστικών πιέσεων και της πολιτικής αστάθειας στη Μέση Ανατολή δεν είναι υγιής.

Στη μηνιαία έκθεσή της η ΙΕΑ προειδοποιεί για «αξιοσημείωτη επιβράδυνση της οικονομίας» λόγω της παγκόσμιας ανάκαμψης η οποία θα οδηγήσει σε υψηλά επίπεδα τις τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές. Σύμφωνα με τις νέες εκτιμήσεις της, ο παγκόσμιος «λογαριασμός» πετρελαίου θα ανέλθει στο 4,1% του παγκόσμιου ΑΕΠ το 2010 και θα αγγίξει πιθανά το 4,7%, το 2011.

«Υπό τις παρούσες εκτιμήσεις για το παγκόσμιο ΑΕΠ, τις τιμές του πετρελαίου και τη ζήτηση για αργό, το οικονομικό βάρος για το πετρέλαιο, παγκοσμίως, ενδέχεται να ανέλθει στο 4,7% του ΑΕΠ το 2011, πλησιάζοντας επίπεδα που στο παρελθόν έχουν συμπέσει με αξιοσημείωτη οικονομική επιβράδυνση».

Η ΙΕΑ αναθεώρηση ανοδικά κατά 50.000 βαρέλια την ημέρα, την προηγούμενη εκτίμησή της για την αύξηση της ζήτησης του πετρελαίου το 2011 και πλέον εκτιμά ότι θα αυξηθεί κατά 1,46 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα σε σχέση με το 2010.

energypress.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook