Πάνω από 500 επαγγέλματα βρίσκονται στο «μικροσκόπιο» των υπουργείων προς «απελευθέρωση». Περιλαμβάνουν από κομμωτές, τεχνικούς, εμπόρους, ξενοδόχους, μηχανικούς, έως τους ιατρούς, δικηγόρους και μηχανικούς. Περίπου 350 από αυτά τα επαγγέλματα είναι βέβαιο ότι θα δεχτούν τον Ιούνιο δραστική αλλαγή των όρων που διέπουν την άσκησή τους. Τα υπόλοιπα είναι είτε «υπό επεξεργασία» είτε θεωρούνται «ελεύθερα».

Τα στοιχεία έχουν συγκεντρωθεί από τα υπουργεία και έχουν φτάσει στη ΓΣΕΒΕΕ, η οποία εκλήθη την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή ως ο βασικός εκπρόσωπος των «θιγόμενων» επαγγελματιών που «φωτογραφίζει» αλλά δεν αναφέρει ονομαστικά (όπως συμβαίνει με δικηγόρους, συμβολαιογράφους, μηχανικούς, αρχιτέκτονες και ορκωτούς λογιστές) το σχετικό νομοσχέδιο για την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων.

Συζητείται σήμερα στην αρμόδια Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής. Μία εβδομάδα πριν, κατά την πρώτη ανάγνωση η Ν.Δ. είχε ζητήσει από τη ΓΣΕΒΕΕ λίστα των πιθανών «θιγόμενων» την οποία δεσμεύτηκε να συγκεντρώσει. Το αρμόδιο υπουργείο Οικονομικών αρνήθηκε να δώσει «λίστα», επικαλούμενο την πιθανότητα να «ξεχάσει» κάποιους επαγγελματίες.

Γι\’ αυτό και «πέταξε» το.. μπαλάκι στους ενδιαφερόμενους. Κάλεσε όποιον από τους εκατοντάδες κλάδους που εκτιμούν ότι θίγονται να δηλώσουν εντός 4 μηνών τής «αντιρρήσεις» τους ζητώντας εξαίρεση. Αν αυτή δεν γίνει δεκτή (με προεδρικό διάταγμα), τότε από το τέλος Ιουνίου θα αρθούν μία σειρά από περιορισμοί, αρκετοί από τους οποίους σχετίζονται με την πολυνομία, και εμποδίζουν την εύκολη άσκηση των δραστηριοτήτων.

Το ζήτημα είναι σύνθετο, καθώς δεν «ακουμπά» μόνο στο νομοσχέδιο που τώρα συζητά η Βουλή κατ\’ εντολή της τρόικας αλλά σε τουλάχιστον 2 ακόμη νόμους:

1 Με το νομοσχέδιο για τα κλειστά επαγγέλματα προβλέπεται γενική κατάργηση της διοικητικής αδειοδότησης, δηλαδή της έκδοσης άδειας από την αρμόδια αρχή πριν κάποιος ξεκινήσει τη δραστηριότητά του. Προβλέπεται μόνο η εκδήλωση πρόθεσης 3 μήνες πριν από την έναρξη ώστε να γίνει προληπτικός έλεγχος. Για παράδειγμα, δεν θα απαιτείται άδεια για τη δημιουργία μεγάλων εμπορικών καταστημάτων (τώρα υποχρεώνονται σε άδεια νομαρχίας για μεγάλου μεγέθους εταιρείες εντός των αστικών κέντρων) .

Επίσης προβλέπει την κατάργηση ακόμη 9 περιορισμών στην πρόσβαση και άσκηση όλων των επαγγελμάτων. Σε αυτούς περιλαμβάνεται η απαγόρευση διάθεσης προϊόντων από κάποια καταστήματα (π.χ. ψωμιού από σουπερμάρκετ), οι υποχρεωτικές τιμές (π.χ. στη διαμονή), οι εδαφικοί περιορισμοί (σε σχολές οδήγησης, κομμωτήρια ή σινεμά).

2 Ο νόμος δεν καλύπτει άλλες «απελευθερώσεις» σχετικά με τα επαγγελματικά προσόντα, το χρόνο μαθητείας ή το ωράριο. Ωστόσο οι παραπάνω αλλαγές προβλέπονται ήδη νομικά από την οδηγία Μπολγκεστάιν, η οποία δεν έχει εφαρμοστεί στην πράξη αν και ψηφίστηκε το προηγούμενο καλοκαίρι. Προωθεί την εύκολη και ίση πρόσβαση σε όλες σχεδόν τις υπηρεσίες για όλους τους κατοίκους της Ε.Ε.

3 Το τρίτο πεδίο έρχεται από τον υπό ψήφιση νόμο για τα 16 τεχνικά επαγγέλματα (ηλεκτρολόγοι, ψυκτικοί, τεχνικοί καυστήρων κ.λπ.), για τα οποία μειώνεται δραστικά ο αριθμός των αδειών και της προϋπηρεσίας.

enet.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook