Στο ανώτατο δικαστήριο προσέφυγαν την Τετάρτη οι κάτοικοι ενός γραφικού χωριού στη Νότια Αγγλία, με την ελπίδα ότι θα καταφέρουν να εμποδίσουν την εναπόθεση χιλιάδων τόνων ραδιενεργών αποβλήτων σε κοντινή χωματερή.

Όπως αναφέρει σε άρθρο του το econews.gr, η υπόθεση ξεκίνησε τον Μάιο, όταν ο υπουργός Κοινοτήτων και Τοπικής Κυβέρνησης, Eric Pickles, ενέκρινε την υλοποίηση σχεδίου της ιδιωτικής εταιρείας «Augean» για εναπόθεση 250.000 τόνων ραδιενεργών αποβλήτων σε μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων κοντά στο χωριό King’s Cliffe.

Ο υπουργός έδωσε το «πράσινο φώς» για την υλοποίηση του σχεδίου επισημαίνοντας ότι ο κίνδυνος από την εναπόθεση των αποβλήτων είναι πάρα πολύ μικρός, ωστόσο οι κάτοικοι του χωριού αντιδρούν έντονα και απευθύνθηκαν σε μεγάλη δικηγορική εταιρεία που ειδικεύεται στο περιβαλλοντικό και δημόσιο δίκαιο.

Όπως υποστηρίζουν, το γεγονός ότι το χωριό τους θα είναι το πρώτο που θα δεχτεί ραδιενεργά υλικά είναι άδικο, καθώς απέχει τουλάχιστον 90 μίλια από τον κοντινότερο πυρηνικό σταθμό.

Παράλληλα καταγγέλλουν ότι ο υδροφόρος ορίζοντας κάτω από τη χωματερή θα μολυνθεί.

Η δικηγορική εταιρεία που ανέλαβε την υπεράσπιση του χωριού δεν μπορεί να προχωρήσει σε δηλώσεις πριν από τη δίκη, ωστόσο πηγές αναφέρουν ότι η υπόθεση κατά του υπουργού θα είναι μια εύκολη νίκη.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook