Την ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης του Συγκροτήματος της Τράπεζας Κύπρου μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου αλλά και έκδοσης μετατρέψιμων ομολόγων, ανακοίνωσε την Πέμπτη το ΔΣ της τράπεζας.

Συγκεκριμένα, το σχέδιο περιλαμβάνει:

– Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου με εκδοση δικαιωμάτων προτίμησης (σ.σ. παλαιών μετόχων) για άντληση μέχρι 396 εκατ. ευρώ. Τα δικαιώματα προτίμησης θα εκδοθούν και θα παραχωρηθούν σε αναλογία ένα δικαίωμα προτίμησης για κάθε μία υφιστάμενη μετοχή.

Κάθε τρία δικαιώματα προτίμησης που θα ασκηθούν θα μετατρέπονται σε μία νέα συνήθη μετοχή ονομαστική αξίας 1 ευρώ με τιμή διάθεσης 1 ευρώ ανά νέα μετοχή. Επιπρόσθετα, θα εκδοθούν και θα παραχωρηθούν ως πλήρως πληρωμένες χαριστικές μετοχές σε αναλογία μίας χαριστικής μετοχής για κάθε μία νέα μετοχή που θα προκύψει από την άσκηση των δικαιωμάτων προτίμησης.

– Εθελοντική ανταλλαγή μετατρέψιμων αξιογράφων ενισχυμένου κεφαλαίου (ΜΑΕΚ) μέσω έκδοσης υποχρεωτικά μετατρέψιμων ομολόγων (ΥΜΟ) ονομαστικής αξίας 1 ευρώ το κάθε ένα μέχρι 600 εκατ. ευρώ και προσφορά για ανταλλαγή αποκλειστικά προς τους κατόχους ΜΑΕΚ.

Οι κάτοχοι των ΜΑΕΚ θα δύνανται να ανταλλάξουν τα ΜΑΕΚ τους με ΥΜΟ αντίστοιχης ονομαστικής αξίας. Τα ΥΜΟ θα λήγουν σε οκτώ ημερολογιακές μέρες από την έκδοσή τους και δεν θα φέρουν οποιοδήποτε τόκο.

Με τη λήξη του η τράπεζα θα αποπληρώσει το κάθε ΥΜΟ με την έκδοση μίας νέας μετοχής που θα είναι πλήρως πληρωμένη. Επιπρόσθετα, θα εκδοθούν και θα παραχωρηθούν χαριστικέ μετοχές σε αναλογία μίας χαριστικής μετοχής για κάθε τρεις νέες μετοχές που θα προκύψουν από τη μετατροπή των ΥΜΟ.

Σε δηλώσεις του ο διευθύνων συμβούλος του Συγκροτήματος της Τράπεζας Κύπρου, Ανδρέας Ηλιάδης, επεσήμανε:


«Σε μια περίοδο αβεβαιότητας το Συγκρότημα λειτουργεί έγκαιρα και προληπτικά ανταποκρινόμενο στις αυξημένες εποπτικές απαιτήσεις και προχωρεί λαμβάνοντας μέτρα σημαντικής θωράκισης της κεφαλαιακής του βάσης με στόχο την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των αγορών. Η ισχυρή κεφαλαιακή βάση, η υψηλή ρευστότητα και η ικανοποιητική επαναλαμβανομένη κερδοφορία αποτελούν στρατηγικό πλεονέκτημα στις δύσκολες αυτές συγκυρίες θέτοντας την Τράπεζα σε πλεονεκτική θέση».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook