Το Δ\’ Μνημόνιο συνέγραφαν μέχρι και σήμερα το πρωί  της Παρασκευής η τρόικα και το οικονομικό επιτελείο. Στο επίκεντρο η περαιτέρω ευελιξία στην αγορά εργασίας, για την οποία η κυβέρνηση πήρε ανάσα μέχρι τον Ιούνιο για την πλήρη εφαρμογή της.

Οι διαπραγματεύσεις για τα μέτρα που πρέπει να επισπευστούν από την ελληνική κυβέρνηση χαρακτηρίζονταν «σκληρές» και ακολούθησαν τις συνεχείς επιπλήξεις για καθυστερήσεις, κυρίως στα διαρθρωτικά που έπρεπε να είχαν δρομολογηθεί, ώστε να υπάρξει το προσυμφωνημένο έργο στα τέλη του πρώτου τριμήνου του έτους.

Το μόνο αποσαφηνισμένο, από την πρώτη συνάντηση των επικεφαλής, Σερβάζ Ντερούζ (Ευρωπαϊκή Ενωση), Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) και Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ), με τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου και τον υφυπουργό Φίλιππο Σαχινίδη ήταν η εκταμίευση της τέταρτης δόσης των 15 δισ. ευρώ, καθώς έκριναν πως εφαρμόζονται «επιμελώς» τα μέτρα.

Τα δύσκολα μάλλον ήρθαν χθες, κατά την προγραμματισμένη ως τελευταία ημέρα των διαπραγματεύσεων. Η τρόικα φέρεται να εστίασε στην ανάγκη περαιτέρω ευελιξίας στην αγορά εργασίας και στην πλήρη εφαρμογή των επιχειρησιακών συμβάσεων, που εμμέσως θα οδηγήσουν σε περικοπές των αποδοχών του ιδιωτικού τομέα. Αλλωστε, εξαρχής από την περασμένη άνοιξη έχουν εκφράσει την άποψη πως η ανταγωνιστικότητα περνάει και μέσω του μισθολογικού κόστους στον ιδιωτικό τομέα. Το οικονομικό επιτελείο χθες το βράδυ φέρεται να κέρδιζε χρόνο, καθώς η τρόικα πείστηκε να δώσει χρονικό περιθώριο μέχρι την πλήρη εφαρμογή στο τέλος Ιουνίου, οπότε και αναμένεται η επόμενη αξιολόγηση, θα βρίσκεται υπό στενή παρακολούθηση.

Σε αυτά προστέθηκε η κακή πορεία των εσόδων του προϋπολογισμού, που υστερούν κοντά 1 δισ. ευρώ, κατά τον πρώτο μήνα του έτους. Το ανησυχητικό είναι η εκρηκτική μείωση 9,2% των καθαρών εσόδων (5.080 εκατ. ευρώ από 5.593 εκατ. πέρυσι) με ετήσιο στόχο αύξησης 8,6%, εμφανίζοντας υστέρηση 994 εκατ. ευρώ. Το μάζεμα ήρθε για άλλη μια φορά από τις δαπάνες, καθώς οι πρωτογενείς μειώνονται με ρυθμό 2,6% έναντι ετήσιου στόχου αύξησης 1,9%. Το αποτέλεσμα είναι η δημιουργία πλεονάσματος 155 εκατ. ευρώ από 578 εκατ. τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους.

Η γνωστή συνταγή περιορισμού των δαπανών δεν φαίνεται να έχει άλλα περιθώρια. Σε αυτές έρχονται να προστεθούν οι υπέρογκες δαπάνες, πλέον των χρεών που επιβαρύνουν περαιτέρω το έλλειμμα, των φορέων της γενικής κυβέρνησης.

Περίπου 650 Νοσοκομεία, ΟΤΑ, Νομικά Πρόσωπα και Ταμεία δεν έχουν αποστείλει κανένα οικονομικό στοιχείο μέχρι σήμερα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Ο κίνδυνος νέας εκτίναξης του ελλείμματος είναι η πιθανότερη εκδοχή και από το 9,4% δεν αποκλείεται να κινηθεί πολύ υψηλότερα του 10% για το 2010. Τα τελικά στοιχεία θα δοθούν τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου από τη Eurostat, της οποίας κλιμάκιο φτάνει το Σαββατοκύριακο στην Αθήνα για τον τελευταίο έλεγχο.

Ασάφεια υπάρχει και ως προς τα χρέη της κεντρικής κυβέρνησης. Οι ενστάσεις της τρόικας έγκεινται στα ελλιπή στοιχεία που οδηγούν σε λάθος προβλέψεις και τα οποία μπορεί να τινάξουν στον αέρα την προσπάθεια που πραγματοποιείται φέτος για δημοσιονομικό συμμάζεμα. Ουδείς μπορεί να αποκλείσει ακόμα και το ενδεχόμενο πρόσθετων μέτρων, ώστε να αποκλειστούν τέτοιου τύπου απρόοπτα.

Η επίσπευση των αποκρατικοποιήσεων, δεδομένου ότι αναζητούν 1 δισ. ευρώ φέτος, και της εκποίησης της δημόσιας περιουσίας ήταν από τα ζητήματα που θίχτηκαν από πλευράς τρόικας, η οποία διαπίστωσε πως δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα σε αυτόν τον τομέα από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών. Αμφιβολίες εκφράστηκαν ακόμα και για το κατά πόσο θα έχει αποτελέσματα το υπό κατάθεση στη Βουλή (πιθανότατα την ερχόμενη εβδομάδα) φορολογικό νομοσχέδιο, που αποσκοπεί στην πάταξη της φοροδιαφυγής.

Ενδεικτικό των σκληρών διαπραγματεύσεων που συνεχίζονταν μέχρι αργά τη νύχτα της Πέμπτης και σήμερα το πρωί ήταν η μετάθεση της συνέντευξης Τύπου που είχε προγραμματίσει η τρόικα για τις 10.00 σήμερα το πρωί. *

enet.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook