Απαντήσεις στα όσα έχουν ακουστεί περί συγχωνεύσεων σε διάφορα σχολεία του Νομού έδωσε σήμερα Παρασκευή, ο Προϊστάμενος της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων, Γίαννης Κανδαράκης. Σύμφωνα με τον κ. Κανδαράκη:

Ουδεμία κατάργηση ή συγχώνευση στα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού Χανίων προτείνουμε να γίνει και δεν θα γίνει.

Αντίθετα, θα πιέσουμε τους αρμόδιους Δημάρχους για την υλοποίηση της αρ. πρωτ. 79298/Δ4/6-7-2009 ΥΠΕΠΘ (ΦΕΚ 1395/09) για την ίδρυση των παρακάτω σχολικών μονάδων:

1)    2ο Γυμνάσιο Ακρωτηρίου

2)    5ο Γενικό Λύκειο Χανίων

3)    8ο Γυμνάσιο Χανίων

4)    2ο Γυμνάσιο Ν. Κυδωνίας

5)    Γυμνάσιο Θερίσου

6)    Γενικό Λύκειο Θερίσου

7)    Γενικό Λύκειο Πλατανιά

Κατά συνέπεια, άδικα πανικοβάλλουν κάποιοι γονείς και μαθητές, αφού αυτά που λένε δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Εξ’ άλλου, όπως έχω ξαναδηλώσει και στο μέλλον δεν θα γίνει καμιά πρόταση κατάργησης ή συγχώνευσης αν δεν γίνουν συζητήσεις με τους Δήμους και τους φορείς των περιοχών, που θα αφορούν αυτές οι προτάσεις.

Δεν μπορεί να βλέπουμε κοντόφθαλμα. Δεν μπορεί να βλέπουμε μόνο το σήμερα. Πρέπει να βλέπουμε το αύριο, να βλέπουμε την πραγματικότητα και να σχεδιάζουμε το μέλλον.

Πρέπει να βλέπουμε κατάματα την πραγματικότητα και όχι με στενά συντεχνιακά ή τοπικιστικά συμφέροντα. Να λαμβάνουμε υπ’ όψη και τον παιδαγωγικό ρόλο των σχολείων.

Οι συγχωνεύσεις δεν έχουν μόνο στόχο την εξοικονόμηση χρημάτων, αλλά κυρίως ο στόχος είναι παιδαγωγικός.

Ένα σύγχρονο σχολείο που μπορεί να αναπτυχθεί πλήρως απαιτεί ένα mini αριθμό μαθητών, και έχει πολλά περισσότερα πλεονεκτήματα και εξουδετερώνει την όποια ταλαιπωρία των μαθητών που προκύπτει από την όποια μετακίνηση κατά 5 ή 10 λεπτά περισσότερο.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook