Η οργάνωση Euro –Toques ιδρύθηκε το 1986 από τον Pierre Romeyer στο Βέλγιο με την προτροπή του Jacques Delors, όταν ήταν πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με τη συμμετοχή των Paul Bocuse από τη Γαλλία, Eckart Witzigmann από τη Γερμανία και του David Miller από τη Μ.Βρετανία. Στην οργάνωση αυτή είναι 19 κράτη μέλη που σκοπό έχουν τη διαφύλαξη της.

Πολιτιστική Γαστρονομική κουλτούρα των Ευρωπαίων πολιτών

• Να προστατεύσουμε την ποιότητα και τη γεύση του φαγητού και των τροφίμων.
• Να διαιωνίσουμε τους πολιτισμούς και τις παραδόσεις γαστρονομιών μας.
• Να βελτιώσουμε την καταναλωτική πληροφόρηση και συνείδηση μέσω της εκπαίδευσης.
• Να μην συμβιβαζόμαστε με τα μέσα των νέων μεθόδων που βάζουν σε κίνδυνο την υγεία ή αλλοιώνουν τη γεύση των τροφίμων.
• Να προστατέψουμε την υγεία, προωθώντας τους φυσικούς συνδυασμούς τροφίμων, αντί των τροφίμων με τις πρόσθετες χημικές ουσίες.
• Να δεσμευτούμε υπέρ της σωστής σήμανσης στα προϊόντα, ώστε να δίνονται στους καταναλωτές οι σωστές πληροφορίες που χρειάζονται για να κάνουν τις επιλογές τους.
• Να προασπίσουμε την Ευρωπαϊκή μαγειρική κληρονομιά στην ποικιλομορφία, την προέλευση και THN TOΠIKH TΗΣ TAYTOTHTA.

Στα πλαίσια αυτά και με την ευκαιρία της Ευρωπαϊκής ημέρας διατροφής που γιορτάζεται στις 8/11, το Δίκτυο Κρητικής Γαστρονομίας με τη συνεργασία της διατροφολόγου κ. Γεωργία Πετράκη και το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Νεροκούρου, θα πραγματοποιηθεί ομιλία σχετικά με την Κρητική διατροφή.

Θα ακολουθήσει μικρό κέρασμα για τα παιδιά του σχολείου, με χαρουπόψωμο, όσπρια, χόρτα, αβοκάντο, πηχτόγαλο (μυζήθρα) σε διάφορες παρασκευές, μήλα της ορεινής Κυδωνίας και χαρουμπία, έτσι για να μαθαίνουν οι μικρότεροι και να θυμούνται οι παλαιότεροι.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook