Εκατόν πενήντα δύο… κομμάτια, όσα του έχουν απομείνει, έγινε την Πέμπτη το ΠΑΣΟΚ, οιωνός κακός για το πώς θα ολοκληρωθεί η πενθήμερη κρίση τα μεσάνυχτα της Παρασκευής. Μετά από μία ατελείωτη ημέρα, το κυβερνών κόμμα δεν έλυσε κανένα πρόβλημα, δεν παρουσίασε καμία λύση, αντίθετα, τα κορυφαία στελέχη του εκτέθηκαν συμμετέχοντας σε ένα σχοινοτενές παρασκήνιο χωρίς αρχή, μέση και τέλος.

Με υπουργούς να περιμένουν τρεις ώρες να ξεκινήσει το υπουργικό για να ζητήσουν όπως έλεγαν την παραίτηση του πρωθυπουργού και τη συνεδρίαση να ολοκληρώνεται χωρίς να έχει ανοίξει ούτε μύτη. Με βουλευτές να περιφέρονται επί δωδεκάωρο στη Βουλή απειλώντας Θεούς και Δαίμονες, να γράφουν κείμενα, να τα υπογράφουν και να τα βάζουν στο συρτάρι. Ή στις τσέπες τους τσαλακωμένα. Φρόντισαν, όμως, να δώσουν το κλίμα με τις δηλώσεις τους.

• Ο βενιζελικός Δημήτρης Λιντζέρης δήλωσε πως ο Γιώργος Παπανδρέου είναι παρελθόν.
• Αλλά και η παπανδρεϊκή Έλενα Παναρίτη ανακοίνωσε πως δε θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης σε πολιτικές που καταστρέφουν την Ελλάδα.
• Από κοντά και οι Εύα Καϊλή και Σούλα Μερεντίτη.
• Οργισμένος εμφανίστηκε ο Μίμης Ανδρουλάκης.

Οι δηλώσεις τους γέμισαν το ραδιοφωνικό και τηλεοπτικό αέρα. Αποτέλεσμα ήταν να αρχίσει η… αντίστροφη μέτρηση. Τα ΜΜΕ μετρούσαν τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ: 152, 140, 149, 148 κοκ. Πιστεύοντας πως τα στελέχη αυτά που λένε τα εννοούν. Τελικά όλοι πήγαν το βράδυ στην ΚΟ. Αλλά δεν είναι πλέον όλοι μαζί. Οι μισοί βουλευτές στηρίζουν τον Γιώργο Παπανδρέου και οι υπόλοιποι ζητούν την παραίτηση του πρωθυπουργού. Και αν οι πρώτοι έχουν αποφασίσει να πεθάνουν με τον αρχηγό, οι δεύτεροι βλέπουν τους εν δυνάμει αρχηγούς να κάνουν ελιγμούς που δε μπορούν να εξηγήσουν. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος διευκολύνει τον Γιώργο Παπανδρέου, αλλά οι βενιζελικοί βουλευτές τραβάνε τα πράγματα στα άκρα. Η τρόικα συμφώνησε να βγει μπροστά ο Ανδρέας Λοβέρδος, αν τεθεί θέμα ηγεσίας, αλλά τον λόγο από τον πρωθυπουργό στην ΚΟ τον ζήτησε η Άννα Διαμαντοπούλου. Γιατί δε διευκρίνισε πως ζητά την εντολή για να κάνει συγκυβέρνηση με τον Αντώνη Σαμαρά. Συγκυβέρνηση, μεταβατική, εθνικής ενότητας, όλα ακούστηκαν.

Το θέατρο του παραλόγου
Το θέατρο του παραλόγου ξεκίνησε από το πρωί. Ο Δημήτρης Ρέππας βγήκε μετά από ώρες παραμονής στο πλευρό του Γιώργου Παπανδρέου και είπε ότι ο πρωθυπουργός θα αναλάβει τις ευθύνες του και ότι μετά το υπουργικό θα πάει στο Προεδρικό. Ανακοινώθηκε, μάλιστα, πως μαζί με τον Νίκο Αθανασάκη θα πάνε στη Συγγρού να διαπραγματευτούν με τους συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά τη μεταβατική κυβέρνηση. Για την οποία ο πρόεδρος της ΝΔ είχε θέσει ως όρο να μην είναι πρωθυπουργός ο Γιώργος Παπανδρέου. Αποτέλεσμα της διαφαινόμενης συμφωνίας κορυφής ήταν να σταματήσουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ να βάζουν τις υπογραφές τους σε κοινό κείμενο υπέρ κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Αλλά η Ρεγγίνα Βάρτζελη διεμήνυσε πως «ο πρόεδρος δεν παραιτήθηκε, ούτε θα παραιτηθεί». Και ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου, στη συνέχεια, υποβάθμισε το σκέλος της παραίτησής του και της μεταβατικής κυβέρνησης μιλώντας στην ΚΟ, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση της ΝΔ, της Άννας Διαμαντοπούλου και της Βάσως Παπανδρέου. Στο υπουργικό οι υπουργοί έμειναν με την αίσθηση πως ο Γιώργος Παπανδρέου ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης για να διαπραγματευτεί την κυβέρνηση εθνικής ενότητας με τον Αντώνη Σαμαρά. Αυτό είπαν και στους βουλευτές, που τους ζήτησαν το λόγο γιατί δεν ζήτησαν τον… λόγο από τον πρωθυπουργό. Αποτέλεσμα ήταν να ζητήσουν να λάβουν τον λόγο οι βενιζελικοί, αλλά αποχώρησαν και διέλυσαν τη συνεδρίαση οι προεδρικοί.

Στιγμιότυπα: Μόλις γίνεται γνωστή η δήλωση Βενιζέλου κατά του δημοψηφίσματος στελέχη σπεύδουν στα δύο γραφεία του αντιπροέδρου. Οι υπουργοί (Σκανδαλίδης, Χρυσοχοΐδης κα) στη Νίκης και οι βουλευτές στη Ζαλοκώστα. Ραγκούσης, Διαμαντοπούλου και Λοβέρδος συναντώνται σε ουδέτερο χώρο για να συντονίσουν τις κινήσεις τους. Τελικά, Βενιζέλος και τρόικα πάνε λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι στην αίθουσα του υπουργικού στον πρώτο όροφο της Βουλής. Οι βουλευτές που είναι στο ισόγειο, δίνουν συνεντεύξεις, ζυμώνονται με δημοσιογράφους και γράφουν κείμενα. Είναι όλοι τους είτε του Ευάγγελου Βενιζέλου, είτε της τρόικας. Οι παπανδρεϊκοί αργούν πολύ να κάνουν την εμφάνισή τους και επιλέγουν το… παρκινγκ, στην πλευρά του κοινοβουλίου προς τον εθνικό κήπο. Από εκεί έχουν πρόσβαση στο γραφείο του πρωθυπουργού. Με τον Γιώργο Παπανδρέου είναι ο Φίλιππος Πετσάλνικος, ο Δημήτρης Ρέππας, ο Σταύρος Λαμπρινίδης, ο Παύλος Γερουλάνος, ο Νίκος Αθανασάκης και η Ρεγγίνα Βάρτζελη. Ο Ηλίας Μόσιαλος είναι… απέξω. Έχει αποβληθεί ως το τέταρτο μέλος της τρόικας. Εφόσον αυτή ήταν η αρχή δεν προκαλεί κατάπληξη το τέλος. Με τους προεδρικούς βουλευτές να προπηλακίζουν φραστικά τον Δημήτρη Καρύδη που είχε τον λόγο στην ΚΟ, να παίρνουν τα σακάκια τους και να φεύγουν! Αφήνοντας τους διαφωνούντες να καταγγέλλουν στους δημοσιογράφους την αντιδημοκρατική προσπάθεια φίμωσής τους.

Κίνδυνος διάσπασης…
Το ερώτημα πλέον είναι που το πάει ο Γιώργος και τι θα συμβεί στη ψηφοφορία τα μεσάνυχτα της Παρασκευής. Είναι προφανές ότι ο πρωθυπουργός θέλει χρόνο. Να ξεφύγει από την πίεση να παραιτηθεί. Τουλάχιστον, θέλει να κρατήσει το ΠΑΣΟΚ. Επιχειρεί διαρκείς ελιγμούς με τους συνεργάτες του να θολώνουν τα νερά για να τρακάρουν οι αντίπαλοι. Η εσωκομματική αντιπολίτευση, από την άλλη, θέλει να αποφύγει την κατηγορία της αποστασίας. Η ζωή, όμως, διδάσκει πως ότι φοβάσαι σου έρχεται. Τα όσα συνέβησαν την Πέμπτη είναι κακός οιωνός για την Παρασκευή. Ο κίνδυνος διάσπασης του ΠΑΣΟΚ μετά από μία εξαιρετικά πιθανή καταψήφιση της κυβέρνησης είναι ορατός ακόμη και σε όσους πολιτεύονται πιστεύοντας ακόμη ότι η γη είναι οριζόντια.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook