Η ιρλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσεχθες το βράδυ το κλείσιμο για οικονομικούς λόγους των πρεσβειών της στο Βατικανό και στο Ιράν, όπως και το γραφείο της εκπροσώπησής της στο Ανατολικό Τιμόρ.

\”Για να ανταποκριθούμε στους στόχους του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και να ξαναφέρουμε τις δημόσιες δαπάνες σε ένα βιώσιμο επίπεδο, η κυβέρνηση ήταν αναγκασμένη να κάνει περικοπές σε πολλές δημόσιες υπηρεσίες\”, διευκρινίζει το ιρλανδικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

Η απόφαση αυτή ελήφθη έπειτα από εξέταση της κατάστασης των πρεσβειών όσον αφορά τους οικονομικούς δεσμούς τους με την Ιρλανδία.

Ωστόσο η απόφαση για το κλείσιμο της ιρλανδικής πρεσβείας στο Βατικανό, που υπάρχει από το 1929, λαμβάνεται τη στιγμή που οι σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών είναι τεταμένες, καθώς το Δουβλίνο προσάπτει στις αρχές της Καθολικής Εκκλησίας ότι συγκάλυψαν ακόμη και πρόσφατα τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών από ιερείς στην Ιρλανδία.

Ένδειξη της έντασης αυτής ήταν και η απόφαση του Βατικανού να ανακαλέσει τον Ιούλιο τον πρεσβευτή του στην Ιρλανδία για διαβουλεύσεις.

\”Λυπάμαι πραγματικά που για οικονομικούς λόγους οφείλουμε να μειώσουμε τον αριθμό των πρεσβειών, συμπεριλαμβανομένης αυτής στο Βατικανό\”, δήλωσε σήμερα ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών Έιμον Γκίλμορ στον δημόσιο ραδιοσταθμό RTE, σημειώνοντας ότι το κλείσιμο της πρεσβείας στο Βατικανό \”δεν έχει καμία σχέση με τις πρόσφατες εντάσεις\”.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook