Σφοδρή αντιπαράθεση προκάλεσε η ελληνική κρίση και στην αυστραλιανή πολιτική σκηνή με την κυβέρνηση Γκίλαρντ να κατηγορεί την αξιωματική αντιπολίτευση για «οικονομική ξενοφοβία».

Συγκεκριμένα η πρωθυπουργός Τζούλια Γκίλαρντ στη σύνοδο των ηγετών της G20, στις Κάννες, δήλωσε ότι η Αυστραλία προτίθεται να αυξήσει την συνεισφορά της προς το ΔΝΤ προκειμένου να βοηθηθούν χώρες της Ευρώπης που απειλούνται από το χρέος.

Αυτό προκάλεσε την έντονη αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο ηγέτης της, Τόνι 'Αμποτ, από το βήμα της Βουλής κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «πετά τα καλά λεφτά του αυστραλιανού λαού στη μαύρη τρύπα των ευρωπαίων».

«Σε μια περίοδο που η Αυστραλία έχει χρέος 107 δισ. δολάρια και έλλειμμα 50 δισ., γιατί η κυβέρνηση προσφέρει χρήματα που δεν έχει στην ευρωζώνη;» διερωτάται ο κ. Αμποτ ενώ προσθέτει: «η Ελλάδα θα πρέπει να νοικοκυρευτεί και να μην περιμένει την Αυστραλία να της λύσει το πρόβλημά της».

Ο αυστραλός υπουργός Οικονομικών, Γουέιν Σουάν, κατηγόρησε με την σειρά του την αντιπολίτευση για «οικονομική ξενοφοβία» και τόνισε: «Δεν πρόκειται να πετάξουμε λεφτά στην Ελλάδα. Αυτή είναι μια καραμέλα της αντιπολίτευσης. Θα προσφέρουμε το μέρισμά μας στο ΔΝΤ. Και δεν είναι χρήματα που πετάμε. Είναι χρήματα που δανείζονται με επιτόκιο».