Χιλιάδες νέοι παραλείπουν γεύματα για να εξοικονομούν θερμίδες και να μπορούν να καταναλώνουν αλκοόλ δίχως να παχαίνουν, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Το φαινόμενο παρατηρείται με ολοένα αυξανόμενη συχνότητα σε φοιτητές και φοιτήτριες, που προσπαθούν απεγνωσμένα να μην παχύνουν.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Μισούρι προειδοποιούν πως η μείωση των θερμίδων από την τροφή και η αύξηση αυτών από τα οινοπνευματώδη ποτά κρύβει πολλούς κινδύνους για την υγεία, όπως τα μακροπρόθεσμα νοητικά προβλήματα και οι βλάβες σε ζωτικά όργανα.

Στη μελέτη τους, την οποία παρουσίασαν προσφάτως στο ετήσιο συνέδριο της Ερευνητικής Εταιρείας Αλκοολισμού (RSA) των ΗΠΑ, συμμετείχαν 1.000 φοιτητές και φοιτήτριες.

Όπως έδειξε, το 25% των γυναικών και το 11% των ανδρών περιόριζαν το φαγητό τους όταν είχαν προγραμματισμένη έξοδο, για να μπορέσουν να πιουν όσο ήθελαν στη διάρκειά της.

Περιόριζαν επίσης το φαγητό πριν από την κατανάλωση του αλκοόλ επειδή ήθελαν να μεθύσουν πιο γρήγορα, να γλιτώσουν λεφτά ή επειδή τους πίεζαν οι συνομήλικοί τους.

Η δρ Βικτώρια Όσμπορν, επίκουρη καθηγήτρια Δημοσίας Υγείας, επεσήμανε τις επικίνδυνες νοητικές, συμπεριφορικές και σωματικές συνέπειες αυτής της τακτικής.

«Η έλλειψη επαρκούς ποσότητας τροφής και η υπερκατανάλωση αλκοόλ μπορεί να είναι επικίνδυνη», είπε. «Ο συνδυασμός τους πλήττει τον εγκέφαλο, προκαλώντας βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα προβλήματα, όπως δυσκολίες στην συγκέντρωση, στην μελέτη και στη λήψη αποφάσεων».

Επιπλέον, αυξάνει τον κίνδυνο εκδηλώσεως κάποιας σοβαρής διατροφικής διαταραχής, όπως η νευρογενής ανορεξία ή η βουλιμία, καθώς και τον κίνδυνο εκδηλώσεως κάποιου εθισμού.

Υπάρχει επίσης αυξημένος κίνδυνος βίας, ριψοκίνδυνης σεξουαλικής συμπεριφοράς, δηλητηρίασης από το αλκοόλ, λήψης ουσιών και χρόνιων νοσημάτων αργότερα στη ζωή.

Ειδικά στις γυναίκες, που μεταβολίζουν το αλκοόλ με διαφορετικό τρόπο απ’ ό,τι ο ανδρικός οργανισμός, η υπερκατανάλωσή του όχι μόνο οδηγεί ταχύτερα στη μέθη, αλλά σχετίζεται και με επιταχυμένη βλάβη των ζωτικών οργάνων.

«Οι νέοι άνθρωποι πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι η τακτική αυτή είναι επικίνδυνη, όχι μόνο βραχυπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα», πρόσθεσε η δρ Όσμπορν.

Αν και το αλκοόλ δεν περιέχει λίπη, είναι γεμάτο θερμίδες. Ένα ποτηράκι κρασί των 150 ml λ.χ. παρέχει 150 έως 170 θερμίδες, ενώ ένα μεγάλο ποτήρι κρασί (συνήθως 250 ml) μπορεί να περιέχει όσες θερμίδες και ένα μέσο γεύμα.

Αντίστοιχα, ένα σφηνάκι μπορεί να έχει 100 θερμίδες, ενώ μερικές μπύρες φτάνουν τις 250 θερμίδες το ποτήρι.

Προγενέστερη μελέτη που δημοσιεύθηκε στην αμερικανική επιθεώρηση «Biological Psychiatry», έδειξε πως ένας στους τρεις πάσχοντες από βουλιμία είχαν πρόβλημα με αλκοόλ ή ουσίες.

ygeia.tanea.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook