Η σύνοδος της G-20 στις Κάννες δεν κατάφερε να συμφωνήσει στον τρόπο με τον οποίο θα ενισχυθεί κεφαλαιακά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αν και οι ηγέτες των 20 ισχυρότερων κρατών του πλανήτη αναγνώρισαν την ανάγκη να υπάρξει αυτή η κεφαλαιακή ενίσχυση.

Στη σύνοδο έγινε μεγάλη προσπάθεια να ληφθεί μια ξεκάθαρη απόφαση, αν και οι συνομιλίες επισκιάστηκαν από την πολιτική κρίση στην Ελλάδα και τις αυξανόμενες ανησυχίες για την Ιταλία, η οποία αποδέχτηκε την επιτήρηση του ΔΝΤ για την εφαρμογή του μεταρρυθμιστικού πακέτου που ψήφισε η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι.

«Είναι σημαντικό για το ΔΝΤ να δει τα κεφαλαιακά του αποθέματα να αυξάνονται» δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο.

Πρόσθεσε ότι τα νέα κεφάλαια θα έχουν στόχο να στηρίξουν τις οικονομίες όλων των χωρών και όχι μόνο της ευρωζώνης, υπονοώντας ότι η ΕΕ αναζητεί περαιτέρω οικονομική στήριξη για την κρίση χρέους που αντιμετωπίζει από όλο τον πλανήτη.

Ο Ζ.Μπαρόζο πρόσθεσε ότι πολλές χώρες έχουν δώσει ενδείξεις ότι θα παρέχουν διμερή δάνεια προς το ΔΝΤ, κάτι που θα επιτρέψει στο Ταμείο να αποκτήσει περισσότερες πηγές χρηματοδότησης χωρίς να εξαρτάται αποκλειστικά από διστακτικά μέλη όπως οι ΗΠΑ.

Οι υπουργοί Οικονομικών τώρα θα πρέπει να εργαστούν για το πώς θα γίνει αυτή η κεφαλαιακή ενίσχυση του ΔΝΤ, πρόσθεσε ο Μπαρόζο, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί σημείωσε ότι η G-20 θα ασχοληθεί ξανά με το θέμα στην επόμενη σύνοδο, τον Φεβρουάριο.

in.gr