Δύο ομάδες ερευνητών αποκάλυψαν πως πριν από 40.000 χρόνια ζούσαν ήδη οι πρώτοι Ευρωπαίοι. Η αποκάλυψη αυτή αποτελεί την παλαιότερη ένδειξη οποιασδήποτε μορφής ζωής στο χώρο της Ευρώπης.

«Ουσιαστικά είναι ίδιοι με ‘μας», τόνισε ο ερευνητής Τόμας Χίγκαμ του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, ο οποίος μελέτησε το κόκκαλο της κάτω γνάθου ενός «προϊστορικού Ευρωπαίου», το οποίο βρέθηκε το 1927 στην Βρετανία.

Αυτοί οι άνθρωποι είχαν ενδεχομένως πιο σκούρο δέρμα από τους σύγχρονους Ευρωπαίους, παρόμοιο, ίσως, με τους σημερινούς Αφρικανούς, αλλά σε γενικές γραμμές τα μορφολογικά χαρακτηριστικά τους ήταν ίδια με τα δικά μας.

Ο Χίγκαμ και οι συνεργάτες του ισχυρίζονται πώς το ανθρώπινο οστό που βρέθηκε χρονολογείται ανάμεσα στις 41,500 και 44,200 χρόνια πριν.

Παράλληλα, βρέθηκαν παρόμοια ευρήματα στην Ιταλία, από ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου της Βιέννης, τα οποία τοποθετούνται χρονολογικά τουλάχιστον 43,000 χρόνια πριν.

Και οι δύο ανακαλύψεις επιβεβαιώνουν τη μετακίνηση ανθρώπινων ομάδων από την Αφρική στην Ευρώπη, υπογραμμίζει ο ερευνητής Τόμας Χίγκαμ.

«Το μεγάλο ερώτημα είναι κατά ποιόν τρόπο μεταφέρθηκαν οι άνθρωποι εκείνοι από την Αφρική στην Ευρώπη, που ακριβώς εγκαταστάθηκαν και με ποια τεχνικά μέσα το κατάφεραν καθώς και πότε ακριβώς έλαβε χώρα αυτή η μετακίνηση. Θεωρώ πολύ πιθανό το ενδεχόμενο όλα αυτά να συνέβησαν πολύ, μα πολύ καιρό πριν απ’ όσο πιστεύουμε», τόνισε ο Χίγκαμ.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook