Ηρωική ήταν η προσπάθεια των δυνάμεων της ΕΜΑΚ και της Πυροσβεστικής υπηρεσίας Χανίων που μετά από μία ολονύχτια επιχείρηση 10 ωρών και σε υψόμετρο σχεδόν 2000 μέτρων, κατάφεραν να μεταφέρουν σώο τον 42χρονο κυνηγό, που είχε τραυματιστεί το απόγευμα της Παρασκευής.

Το Flashnews.gr συμμετείχε και κατέγραψε όλη την επιχείρηση….

Το χρονικό του Συμβάντος

Όλα ξεκίνησαν αργά το μεσημέρι της Παρασκευής (περίπου στις 4:30)  όταν 3 άτομα που κυνηγούσαν στα βουνά του Θερίσου και συγκεκριμένα περιοχή γύρω από την κορυφή Μελινταού, ειδοποίησαν από τα κινητά τους τηλέφωνα τις υπηρεσίες, ότι ένας εκ των τριών είχε σοβαρό τραυματισμό στον αστράγαλο.

Αμέσως κινητοποιήθηκαν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής, όπου σε συνεννόηση με τον υπεύθυνο Πολιτικής Προστασίας της Αντιπεριφέρειας Χανίων κ.Τάσου Κουρουπάκη, ξεκίνησαν την επιχείρηση για να προσεγγίσουν το σημείο.

\"\"


Το κέντρο Επιχειρήσεων

Το κέντρο των επιχειρήσεων στήθηκε στην πλατεία του Θερίσου με την συμμετοχή του κ.Κουρουπάκη από την Περιφέρεια, του Διοικητή της ΠΥ Χανίων κ. Νίκου Σκουλούδη, ενώ για το λόγο του ότι το περιστατικό ξεκίνησε στα διοικητικά όρια του Δήμου Χανίων, ενεργοποιήθηκε και η Πολιτική Προστασία του Δήμου με την παρουσία του αρμοδίου Ειδ. Συμβούλου κ. Γιάννη Ξυγκάκη.

Η δυνάμεις της ΕΜΑΚ είχαν ήδη στην διάθεση τους το στίγμα στο σημείο που ήταν ο τραυματίας και η πρώτη ομάδα ξεκίνησε περίπου στις 7 το απόγευμα με στόχο να προσεγγίσει το σημείο «Πλακοσέλι» στα 2.000 μέτρα υψόμετρο.

Ήδη η νύχτα είχε πέσει και η πρώτη επικοινωνία της ομάδας διάσωσης, η οποία μετά από περίπου 3 ώρες πεζοπορία, στις 10:20 το βράδυ έφτασε στο σημείο, ήταν ότι ο 42χρονος κυνηγός ήταν καλά στην υγεία του, πέραν ενός τραυματισμού στον αστράγαλο, που όμως δεν του επέτρεπε να περπατήσει.

Οι Κακές Συνθήκες

Το δύσβατο της περιοχής, το μεγάλο υψόμετρο, το δριμύ ψύχος και η μεγάλη απόσταση από το σημείο που έφτανε ο δρόμος προβλημάτισαν τους επικεφαλείς της επιχείρησης.

Τελικά αποφάσισαν να ξεκινήσουν επιχείρηση μεταφοράς του τραυματία άμεσα, κρίνοντας ότι περιμένοντας το πρώτο φώς, ίσως η κατάσταση της υγείας του τραυματία να είχε επιβαρυνθεί πολύ.

Σε πρώτη στάδιο έγινε επικοινωνία του κ. Κουρουπάκη με τον Περιφερειακό Διοικητή της Πυροσβεστικής κο Τριγώνη και ζητήθηκε και η συνδρομή της 3ης ΕΜΑΚ από το Ηράκλειο, όπου ξεκίνησε άμεσα για να φτάσει στο Θέρισο.

Ωστόσο σε σύντομο χρονικό διάστημα, δημιουργήθηκε μία δεύτερη ομάδα, αποτελούμενη από άντρες της ΠΥ Βρυσών, που είχαν μεταβεί στο σημείο και κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι ξεκίνησαν να προσεγγίσουν την κορυφή.

Μετά από μία πορεία 18 και πλέον χιλιομέτρων μέσα σε αγροτικούς δρόμους, η δεύτερη ομάδα σταμάτησε τα οχήματα σε υψόμετρο περίπου 1500 μέτρων, και συνέχισε πεζή πλέον, έτσι ώστε περίπου στις 22:50 να προσεγγίσει την πρώτη ομάδα, η οποία είχε αρχίσει την μεταφορά του τραυματία.

Στις 23:30 κατέφτασε και η 3η ΕΜΑΚ από το Ηράκλειο, η οποία αμέσως ξεκίνησε την ανάβαση για να συναντήσει τις δύο ομάδες και να συνδράμει στο έργο της μεταφοράς.

\"\"

Η Επιχείρηση μεταφοράς από την Κορυφή

Οι ομάδες συναντήθηκαν μετά από μιάμιση ώρα περίπου και με συνεχείς αλλαγές στην μεταφορά του φορείου ξεκίνησε η κατάβαση. Οι συνθήκες του εδάφους ήταν πολύ δύσκολες, καθότι υπήρχε μεγάλη κλίση στον κατήφορο της επιστροφής, ενώ το έδαφος, αποτελούμενο από μεγάλες χοχλάκες δεν είχε καμία ασφάλεια και σταθερότητα.

Επιπλέον σε αρκετά σημεία, τα στενά περάσματα δυσκόλεψαν τους άντρες της ΕΜΑΚ, ενώ η χαράδρα από την αριστερή μεριά του μονοπατιού κατέβαινε σε ορισμένα σημεία περισσότερο από 500 μέτρα.

Χαρακτηριστικό της κακής μορφολογίας του εδάφους αλλά και της εξάντλησης των ανδρών του Πυροσβεστικού Σώματος και των αρκετών ντόπιων που βοήθησαν και οδήγησαν την ομάδα διάσωσης, ήταν το γεγονός ότι η μεταφορά στα τελευταία 500 μέτρα κράτησε πάνω από 40 λεπτά.



Μετά από την δραματική προσπάθεια, με την θερμοκρασία να προσεγγίζει τους μηδέν βαθμούς, οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής κατάφεραν να φτάσουν στο σημείο που ήταν τα οχήματα στις 04:10 τα ξημερώματα, μεταφέροντας με απόλυτη ασφάλεια τον τραυματισμένο κυνηγό. Στην συνέχεια Ο 42χρονος μεταφέρθηκε με ιδιωτικό τζιπ μέχρι το σημείο που ήταν δυνατό να προσεγγίσει το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, το οποίο τον μετέφερε στο ΓΝΝ Χανίων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι χάρις την προσπάθεια των Πυροσβεστών, αποφευχθήκαν τα χειρότερα, ενώ το θάρρος τους, το κουράγιο τους, οι ψυχικές και σωματικές δυνάμεις τους, όπου σχεδόν 10 ώρες, μέσα σε πολύ επικίνδυνες συνθήκες, κατάφεραν να φέρουν εις πέρας την δύσκολή αυτή αποστολή.

\"\"

Η Ομάδα Διάσωσης αξίζει συγχαρητηρίων και τα ονόματα τους παρουσιάζονται παρακάτω με τυχαία σειρά:

3η ΕΜΑΚ Ηράκλειο
Υποπυραγος Ξηπακης Γιώργος, Αρχιπυροσβέστης Ληρατζακης Θεοχαρης, Αρχιπυροσβέστης Φρουδακης Χαριδημος, Πυροσβέστης Χατζης Νεκταριος,

ΠΥ Χανίων

Αρχιπυροσβέστης Μαλινδρετος Δημήτρης, Πυροσβέστης Τοψαχαλιδης Γιάννης, Αρχιπυροσβέστης Τζατζιμακης Γιώργος, Πυροσβέστης Βουρλιωτης Στέλιος, Πυροσβέστης Κατζακης Γιάννης, Αρχιπυροσβέστης Τριλιρακης Σταυρός, Υποπυραγος Κοτσωνης:

ΠΥ Βρυσών
Πυρονομος Σμπυρακης Γιώργος, Αρχιπυροσβέστης Πλυμακης Σταυρός

\"\"

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook