Εκτίναξη στα 212 δολάρια το βαρέλι των ονομαστικών τιμών του πετρελαίου το 2035 αναμένει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA), σύμφωνα με προσχέδιο της ετήσιας έκθεσής του, «Παγκόσμιες Ενεργειακές Προοπτικές», η οποία θα δοθεί στη δημοσιότητα την Τετάρτη.

Στο προσχέδιο της έκθεσης, που ετοιμάστηκε τον περασμένο Ιούλιο και το οποίο εξασφάλισε το βρετανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερ, ο οργανισμός, που συμβουλεύει για θέματα ενέργειας τις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ, αναθεώρησε προς τα άνω τις εκτιμήσεις του για τη διαμόρφωση των τιμών το 2015 και 2035.

Οι εκτιμήσεις της IEA, τον περασμένο Ιούλιο, έκαναν λόγο για 114 δολάρια το βαρέλι του αργού πετρελαίου το 2015 και για 212 δολάρια, το 2035. Στην περυσινή έκθεση «Παγκόσμιες Ενεργειακές Προοπτικές» έκανε λόγο για 104 δολάρια το βαρέλι, το 2015 και για 204 δολάρια, το 2035.

Ο οργανισμός εκφράζει, παράλληλα, ανησυχίες για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας. «Η δραματική άνοδος των τιμών, από το Σεπτέμβριο του 2010, έχει ενισχύσει τις αμφιβολίες για τις βραχυπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές», σημειώνεται στο προσχέδιο. Τον περασμένο Σεπτέμβριο, η τιμή στις διεθνείς αγορές πετρελαίου είχε διαμορφωθεί στα 82 δολάρια, ενώ τον περασμένο Απρίλιο εκτινάχθηκε στα 127 δολάρια λόγω της αναστολής της προσφοράς από τη Λιβύη.

Σήμερα το μεσημέρι, η τιμή του προθεσμιακού συμβολαίου παράδοσης Δεκεμβρίου του μπρεντ διαμορφώνεται στα 111,72 δολάρια ενώ η τιμή του αντίστοιχου συμβολαίου του αμερικανικού ελαφρού αργού στα 94,82 δολάρια.

Η IEA επισημαίνει, επίσης, ότι η «Αραβική Άνοιξη» αυξάνει τον κίνδυνο που διατρέχει η παγκόσμια οικονομία, καθώς έχει ωθήσει σε υψηλότερα επίπεδα τις τιμές του πετρελαίου. «Παραμένει ο κίνδυνος ότι αν επιδεινωθεί η αναταραχή και επεκταθεί στις μεγάλες πετρελαιοεξαγωγούς χώρες της περιοχής, μπορεί να οδηγήσει σε εκτίναξη των ενεργειακών τιμών, η οποία θα ωθούσε, ενδεχομένως, την οικονομία πίσω στην ύφεση», υπογραμμίζεται στο προσχέδιο της έκθεσης «Παγκόσμιες Ενεργειακές Προοπτικές 2011».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook