Η βουλή του Περού ψήφισε νόμο που προβλέπει μορατόριουμ 10 ετών στην καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων οργανισμών, που αυτή τη φορά πιθανότατα θα εφαρμοστεί, έπειτα από μια παρόμοια ψηφοφορία τον Ιούνιο, που αγνόησε ο προηγούμενος πρόεδρος.

Το Κογκρέσο υιοθέτησε νομοθέτημα που απαγορεύει την εισαγωγή γενετικά τροποποιημένων οργανισμών (ΓΤΟ) για καλλιέργεια ή χρήση ως ζωοτροφές, πλην των περιπτώσεων που χρησιμοποιούνται για ερευνητικούς σκοπούς, σύμφωνα με ανακοίνωση του κοινοβουλίου.

Η προηγούμενη βουλή είχε υιοθετήσει ένα παρόμοιο νομοσχέδιο τον Ιούνιο, το οποίο όμως παρέμεινε νεκρό γράμμα, αφού ο προηγούμενος πρόεδρος, ο συντηρητικός Άλαν Γκαρσία, γνωστός υποστηρικτής των ΓΤΟ, αρνήθηκε να το επικυρώσει.

Ωστόσο, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο κεντροαριστερός διάδοχος του Γκαρσία, ο Ογιάντα Ουμάλα, ο οποίος ανέλαβε την εξουσία τον Ιούλιο, αντιτίθεται στη χρήση των ΓΤΟ και αναμένεται να επικυρώσει και να εφαρμόσει το μορατόριουμ. Στόχος του μέτρου είναι να προστατευθεί η σπάνια βιοποικιλότητα του Περού και να αποφευχθεί η εξάρτηση από τις μεγάλες αγροτοβιομηχανικές επιχειρήσεις που παράγουν τους ΓΤΟ.

Η χώρα των Άνδεων είναι στις πρώτες θέσεις διεθνώς στην εξαγωγή βιολογικών προϊόντων-κακάο, καφέ, φρούτων κ.ά.

Ο νόμος πάντως δεν απαγορεύει εντελώς τα γενετικά τροποποιημένα προϊόντα, αφού δεν εμποδίζει την εισαγωγή μεταλλαγμένων τροφίμων για κατανάλωση από ανθρώπους υπό την προϋπόθεση ότι στις συσκευασίες τους αναγράφεται εμφανώς για τους καταναλωτές πως πρόκειται για τέτοια.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook