ΜΑΡΑΘΩΝΙΟ διαβουλεύσεων είχε χθες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ε. Βενιζέλος με τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον αρμόδιο για τις οικονομικές υποθέσεις επίτροπο Oλι Ρεν και τον Γερμανό υπουργό Β. Σόιμπλε.

Ο υπουργός ζήτησε να προχωρήσουν οι διαδικασίες για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας δεδομένου ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να μην προχωρήσει σε δημοψήφισμα για τη νέα δανειακή σύμβαση, που απορρέει από τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου.

«Στόχος είναι να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση όχι για να συνεχίσει με μόνη τη στήριξη των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, αλλά για να επιδιωχθεί και να επιτευχθεί η ευρύτερη δυνατή συναίνεση και συνεργασία προς όφελος της χώρας, με τον σχηματισμό αντίστοιχης κυβέρνησης», είπε ο Ε. Βενιζέλος, που δεν γνώριζε βεβαίως το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βουλή.

Ο Ε. Βενιζέλος παρουσίασε το σχέδιο 10 σημείων που έχει καταρτίσει το Yπουργείο Οικονομικών για να διασφαλίσει δανειακά κεφάλαια που θα φτάσουν μέχρι και τα 80 δισ. ευρώ

Οι συζητήσεις που είχε ο υπουργός είχαν ως αντικείμενο και την προγραμματισμένη σύνοδο του Eurogroup στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα. Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να εκπροσωπηθεί η Ελλάδα στη συνεδρίαση με στόχο τη συνέχιση των διαδικασιών εφαρμογής της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 26ης Οκτωβρίου, ώστε να μπορεί να καταβληθούν, μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, τα ποσά που απαιτούνται για τη στήριξη της οικονομίας.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, η πρώτη δόση του νέου προγράμματος που πρέπει να καταβληθεί πριν από τον Μάρτιο θα έχει ύψος όχι 8 δισ. ευρώ, αλλά 80 δισ. ευρώ Τα 30 δισ. ευρώ αφορούν το PSI, άλλα 30 δισ. ευρώ τη στήριξη των τραπεζών και 20 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Eλληνικού Δημοσίου.

Αγωνία για την έκτη δόση

Δεν απαιτείται νέα απόφαση σε επίπεδο Eurogroup για την εκταμίευση της 6ης δόσης, τονίζει με ανακοίνωσή του το Yπουργείο Οικονομικών, σημειώνοντας ωστόσο ότι προϋπόθεση είναι η σχετική απόφαση του δ.σ. του ΔΝΤ, που αναμένεται να ληφθεί μετά τις δράσεις που καλείται να υλοποιήσει η Ελλάδα πριν από τις 15 Δεκεμβρίου.

Το Εurogroup συνεδριάζει τη Δευτέρα 7 Νοεμβρίου και το Yπουργείο Οικονομικών διευκρινίζει ότι προφανώς και δεν περιλαμβάνεται στην ατζέντα η εκταμίευση της 6ης δόσης προς την Ελλάδα, γιατί το Eurogroup στη συνεδρίασή του της 21ης Οκτωβρίου αποφάσισε την εκταμίευση.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook