Ο... αγώνας δρόμου για να εξασφαλίσει το ελληνικό Δημόσιο ρευστότητα και να αποφύγει ένα "ατύχημα" μέχρι να εκταμιευτεί η 6η δόση, ξεκινάει την Τρίτη 8 Νοεμβρίου με τη διενέργεια δημοπρασίας εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας.

Παράγοντες της αγοράς εκφράζουν την ανησυχία τους για την επιτυχή έκβαση της έκδοσης μέσω της οποίας το Δημόσιο σκοπεύει να αντλήσει 1,6 δισ. ευρώ.

Αναμένουν ένα «θρίλερ», το οποίο θα καθορίσουν κατά κύριο λόγο οι πολιτικές εξελίξεις και κατά δεύτερο η προθυμία ξένων και εγχώριων τραπεζικών ομίλων να συμμετάσχουν στη δημοπρασία.

Τονίζουν δε πως θα πρέπει να έχουν γίνει συγκεκριμένα βήματα για τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής συνεργασίας, ώστε να «ηρεμήσει» η αγορά και να ολοκληρωθεί με επιτυχία αλλά και «λογικό» επιτόκιο (κάτω του 5%) η έκδοση.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως μέσα στον μήνα θα ακολουθήσει και έκδοση εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας για την άντληση 2 δισ. ευρώ.

Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους με τα έσοδα αυτά των 3,6 δισ. ευρώ θα πρέπει να καλύψει μέχρι το τέλος Νοεμβρίου λήξεις εντόκων γραμματίων ισόποσης αξίας.

Το βέβαιο είναι πως μέχρι να ξεκαθαρίσει το πολιτικό σκηνικό και Ευρωζώνη - ΔΝΤ να πουν «ναι» στην εκταμίευση της 6ης δόσης των 8 δισ. ευρώ, στο υπουργείο Οικονομικών θα κρατούν κλειστές τις στρόφιγγες των πληρωμών (λειτουργικές, καταναλωτικές κ.ά.) ώστε να διατηρήσουν την αναγκαία ρευστότητα για την πληρωμή μισθών και συντάξεων.

Οπως δήλωσε στη Βουλή ο Ευάγγελος Βενιζέλος, οι χρηματοδοτικές ανάγκες του Δημοσίου μπορούν να καλυφθούν μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου.

Ομως, αν μέχρι τότε δεν εισρεύσουν τα 8 δισ. ευρώ από τον μηχανισμό στήριξης, η χώρα θα οδηγηθεί σε «στάση πληρωμών» καθώς στο δεύτερο 15θήμερο του επόμενου μήνα πρέπει να αποπληρωθούν ομόλογα αξίας 2,9 δισ. ευρώ περίπου.

Και με τα σημερινά δεδομένα, δεν μπορούν να καλυφθούν από τα φορολογικά έσοδα ή με ένα προσωρινό... δάνειο από τα ρευστά του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, καθώς τον ίδιο μήνα είναι αυξημένες και οι δαπάνες για μισθούς και συντάξεις καθώς καταβάλλεται το δώρο Χριστουγέννων.