Ανησυχητικές διαστάσεις παίρνει και στην Κρήτη το θέμα της διακίνησης των ναρκωτικών Τα στοιχεία που παρατέθηκαν κατά τη διάρκεια ειδικής διημερίδας στα Χανιά είναι ενδεικτικά. Σύμφωνα με τον δικηγόρο Σπύρο Λιονάκη, « οι θάνατοι την τελευταία δεκαετία υπερβαίνουν, από καθαρά και μόνο αιτία ναρκωτικών τους 50 , οι κατηγορούμενοι συνεχώς αυξάνονται οι έγκλειστοι στις φυλακές υπερβαίνουν το 40% μόνο για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών, χωρίς να υπολογίσομε τα αλλά αδικήματα που διαπράττονται εξ αιτίας των ναρκωτικών όπως διακεκριμένες κλοπές ληστείες».

Στην διημερίδα των Χανίων ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Λεωνίδας Κοτσαλής αναφέρθηκε στο νέο υφιστάμενο νομικό πλαίσιο για τα ναρκωτικά. H συνεργασία πολιτείας εκκλησίας τοπικής αυτοδιοίκησης και κοινωνίας είναι απαραίτητη ώστε το πρόβλημα των ναρκωτικών αλλα και των εξαρτησεων, να περιορισθεί στο μέτρο του δυνατού επισημάνθηκε μεταξύ άλλων κατά την διάρκεια της διημερίδα από την πρόεδρο του ΟΚΑΝΑ Μένη Μαλλιώρη.

« Δεν μιλάμε μόνο για τις παράνομες ουσίες τα ναρκωτικά, πρέπει να μιλάμε για τις νέες προκλήσεις που είναι γενικότερα οι εξαρτήσεις και με αυτό εννοώ και τον καπνό και το αλκοόλ που είναι πρώτη αιτία θανάτου στις νεαρές ηλικίες λόγω ατυχήματος , τα νόμιμα χάπια που χρησιμοποιούνται χωρίς συνταγή γιατρού και γίνεται τραγική υπερκατανάλωση, τις παράνομες ουσίες αλλά και συμπεριφορές εξάρτησης , που αυτή τη στιγμή έχουν αναγκάσει εφήβους να νοσηλεύονται για εξάρτηση από το διαδίκτυο , για τον τζόγο , για διατροφικές εξαρτήσεις».

Ο δήμος Χανίων η ιερά επαρχιακή σύνοδος της εκκλησίας της Κρήτης και άλλοι φορείς ήταν οι διοργανωτές της εκδήλωσης που απευθυνόταν κυρίως σε γονείς και παιδιά.

To ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην καταπολέμηση των ναρκωτικών επεσήμανε ο δήμαρχος Χανίων, κ. Μανώλης Σκουλάκης

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να παρέμβει στο πρόβλημα της τοξικομανίας, με τη συμμετοχή της στον αγώνα κατά των ναρκωτικών μέσα από την ευρύτερη άσκηση κοινωνικής πολιτικής και τη λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης.

Συμμετέχουμε, λοιπόν, στον αγώνα κατά των ναρκωτικών μέσα από το ύφος και το ήθος, που χαρακτηρίζει τις δράσεις και τις αποφάσεις μας σε όλα τα θέματα, που αφορούν τις τοπικές μας κοινωνίες και τους νέους.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook