Σύμβολο των Αγανακτισμένων σε όλη την υφήλιο αποτελεί η μάσκα που φοράει στην ταινία «V for Vendetta» ο πρωταγωνιστής. Επιπλέον η ομάδα των χάκερ Anonymous επέλεξαν αυτή τη μάσκα για να κρύψουν τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους στα μηνύματα-βίντεο που κατά καιρούς δημοσιεύουν.

Γιατί όμως επελέγη αυτή η συγκεκριμένη μάσκα; Ποια είναι η ιστορία του διάσημου αυτού προσωπείου;

Όπως μας διηγείται ο αφηγητής στην αρχή της ταινίας «V for Vendetta» όλα ξεκίνησαν το 1605. Στις 5 Νοεμβρίου της χρονιάς εκείνης μια ομάδα άγγλων καθολικών σχεδίαζε να ανατινάξει τη Βουλή των Λόρδων με σκοπό να ανατρέψει την τυραννική βασιλεία του James I καθώς την στιγμή εκείνη τόσο ο βασιλιάς όσο και άλλοι αριστοκράτες που τον στήριζαν θα βρίσκονταν μέσα στο κτίριο.

Το σχέδιο της «Συνωμοσία της Πυρίτιδας», όπως ονομάζονταν η απόπειρα, ήταν να τοποθετηθούν βαρέλια με πυρίτιδα στο υπόγειο του κτιρίου. Ο συνωμότης που θα άναβε το φιτίλι, ήταν ο Guy Fawkes. Αν και όλα εξελίσσονταν σύμφωνα με το σχέδιο, ένας άγνωστος πληροφορεί τις Αρχές για την απόπειρα. Η βρετανική αστυνομία περικυκλώνει το Westminster Palace και συλλαμβάνει τον Fawkes πριν αυτός προλάβει να ανατινάξει το κτίριο.
Μετά τη σύλληψη του, ο Fawkes ανακρίνεται και βασανίζεται προκειμένου να ομολογήσει τα σχέδιά του. Όταν αυτό συμβεί, ο στασιαστής μαζί με άλλους συνεργούς οδηγούνται για εκτέλεση. Τους κρεμάνε και στη συνέχεια το πτώμα του Fawkes διαμελίζεται για παραδειγματισμό.

Ωστόσο, όπως λέει και ο αφηγητής της ταινίας «δεν μπορείς να αγγίξεις την Ιδέα ή να την κρεμάσεις, οι Ιδέες δεν ματώνουν, δεν αισθάνονται πόνο…». Παρόλο που τον θανάτωσαν, το χαμογελαστό πρόσωπο του Fawkes με το λεπτό μουστάκι έμεινε στην ιστορία. Έμεινε να θυμίζει την επανάσταση και την αντίσταση και σήμερα να χρησιμοποιείται ως μάσκα από τους Αγανακτισμένους και τους εξεγερμένους.


Από συγκέντρωση Αγανακτισμένων στο Σύνταγμα.


Άγγλοι διαμαρτύρονται για την κατάρρευση της οικονομίας.


Διαδηλωτής σε διαμαρτυρία στο Τορόντο.


Μέλη του κινήματος «Occupy Wall Street».
newsbeast.gr