Ο διάσημος Κινέζος δικηγόρος και υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Τσεν Γκουανγκτσένγκ ξυλοκοπήθηκε άγρια από τους αστυνομικούς επειδή κατήγγειλε σε βίντεο που γυρίστηκε λαθραία τις συνθήκες του κατ΄οίκον περιορισμού του.

Ο Τσεν Γκουανγκτσένγκ, αυτοδίδακτος δικηγόρος και τυφλός από παιδί, ξυλοκοπήθηκε άγρια από τους αστυνομικούς, που εξοργίσθηκαν από το ότι ο κρατούμενός τους κατόρθωσε να βγάλει από την κατοικία του και να δώσει στη δημοσιότητα την βιντεοταινία, παρά τη συνεχή παρακολούθησή του.

Την βιντεοταινία που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα από τη μη κυβερνητική οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων China Aid Association και έχει αναρτηθεί στο Ίντερνετ, ο Τσεν Γκουανγκτσένγκ καταγγέλλει \”τις αλήτικες μεθόδους\” που χρησιμοποιούνται εναντίον του ίδιου και της οικογένειάς του, που βρίσκονται υπό παρακολούθηση 24 ώρες το 24ωρο στην κατοικία τους στην επαρχία Σαντόνγκ, περικυκλωμένοι από φρουρούς.

Ο Τσεν, ο οποίος έχει επονομαστεί \”ο ξυπόλυτος δικηγόρος\”, αφηγείται ότι τρεις ομάδες από 22 φρουρούς εκάστη, εναλλάσσονται για να παρατηρούν και την παραμικρή κίνησή του, εμποδίζοντας οποιαδήποτε επαφή του με τον έξω κόσμο.

Στο βίντεο, ένας από τους φρουρούς αυτούς φαίνεται να κατασκοπεύει το εσωτερικό του σπιτιού. Το χωριό είναι γεμάτο βιντεοκάμερες, ενώ στην περιοχή έχει μπλοκαριστεί η επικοινωνία με κινητά τηλέφωνα.

Πρόκειται για τις πρώτες δημόσιες δηλώσεις του Τσεν από τις 9 Σεπτεμβρίου 2010, την ημέρα που αποφυλακίσθηκε αφού έμεινε στη φυλακή περισσότερο από τέσσερα χρόνια. Είχε καταδικαστεί για \”εσκεμμένη επίθεση σε περιουσία\” και \”διατάραξη της δημόσιας τάξης\”, έπειτα από μια διαδήλωση που έγινε υπέρ του.

Σύμφωνα με την China Aid Association, το βίντεο \”δείχνει ότι ο κ. Τσεν ζει σε άθλιες συνθήκες, αποκομμένος από τον υπόλοιπο κόσμο και κρατούμενος παράνομα στην κατοικία του\”.

\”Άφησα μια στενή φυλακή για μια πιο μεγάλη\”, συνοψίζει ο Τσεν Γκουανγκτσένγκ, ο οποίος ήταν μεταξύ των υποψηφίων για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης 2010, το οποίο απονεμήθηκε τελικά σ\’ έναν άλλο Κινέζο αγωνιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τον Λιού Σιαομπό.

Ο Τσεν έγινε σύμβολο των αγωνιστών εκείνων που πλήρωσαν με την ελευθερία τους το γεγονός ότι κατήγγειλαν τις αδικίες στην κινεζική ύπαιθρο.

Το ντοκουμέντο αποτελεί μαρτυρία για τις συνθήκες κατ΄οίκον περιορισμού που έχει επιβληθεί σε μεγάλο αριθμό Κινέζων ακτιβιστών, όπως η σύζυγος του Λιου Σιαομπό Λιου Σια, οι οποίοι, αν και θεωρητικά είναι ελεύθεροι, παραμένουν απομονωμένοι και υπό συνεχή παρακολούθηση.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook