«Η άμεση απειλή για την Ελλάδα έχει περάσει. Αλλά η κρίση δεν έχει τελειώσει». Με αυτό τον τρόπο ξεκινά το άρθρο του αμερικανικού δικτύου CNN, αναφερόμενο στις ραγδαίες εξελίξεις στην Ελλάδα και την κρίση στην Ευρωζώνη, και το τί αυτό μπορεί να φέρει στο μέλλον.

«Οι Έλληνες θα μπορούσαν να αποφασίσουν ότι δεν αντέχουν άλλο να τους λέει η Γερμανία και η Γαλλία να κάνουν περικοπές και να επιβάλλουν στους πολίτες να εργάζονται περισσότερο και να αυξήσουν τη φορολογία. Απλά θα μπορούσαν να πουν ότι δεν θέλουν άλλο…», σχολιάζει.

«Η χώρα θα μπορούσε να χρεοκοπήσει και να εγκαταλείψει το ευρώ. Δεν βλέπω με ποιον τρόπο θα μπορούσε η Ελλάδα να χρεοκοπήσει άτακτα και να παραμείνει στην Ευρωζώνη», αναφέρει το δίκτυο, επικαλούμενο σχόλιο του οικονομολόγου της UBS, Τζορτζ Μάνγκους.

«Η κυβέρνηση θα ενεργοποιούσε και πάλι το νομισματοκοπείο και θα τύπωνε το παλιό της νόμισμα, τη δραχμή. Παρόλα αυτά, λίγοι άνθρωποι θέλουν να συμβεί αυτό και ακόμη λιγότεροι θεωρούν ότι θα γίνει», συμπληρώνει.

«Αν αυτό γινόταν όμως; Αν και το χειρότερο αυτό σενάριο είναι απίθανο, θα συνέβαινε ως εξής» λέει το δημοσίευμα και παραθέτει τις συνέπειες που εκτιμά ότι θα ακολουθήσουν.

Τραπεζική κρίση: Η Ελλάδα θα έμενε χωρίς ευρώ, και χωρίς δυνατότητα να πάρει πιστώσεις. Η οικονομία θα κατέρρεε σε ρευστότητα, σχολιάζει το CNN.

Υπερβολική λιτότητα: Η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να ξοδεύει περισσότερο από αυτό που εισπράττει, και θα υπήρχε δραματική μείωση δαπανών. Η κυβέρνηση θα αναγκαζόταν να απολύσει χιλιάδες εργαζομένους, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Επίσης θα προκαλούνταν πανικός των επενδυτών σε Ιταλία και Ισπανία, αλλά και παγκόσμια ύφεση, αναφέρει. Εξάλλου, σύμφωνα με αναλυτές, ήδη ο κίνδυνος της γενικευμένης ύφεση είναι υπαρκτός στην Ευρώπη, ανεξάρτητα από το τί θα γίνει στην Ελλάδα.

Πάντως, όπως αναφέρει το άρθρο «σε όλο αυτό το μεγάλο πλαίσιο εξελίξεων, η Ελλάδα είναι πολύ μικρή».

newsbeast.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook