Μια επίθεση με χειροβομβίδα στην Γκαρίσα, στη βόρεια Κένυα, είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο άνθρωποι, λίγες ώρες αφότου αυτοκινητοπομπή βοήθειας του ΟΗΕ έπεσε σε νάρκη, η οποία δεν ενεργοποιήθηκε, στον προσφυγικό καταυλισμό Νταντάαμπ της Κένυας.

Η Κένυα έχει δεχθεί σειρά επιθέσεων αφότου έστειλε στρατεύματα στη γειτονική Σομαλία, τον περασμένο μήνα, για να συντρίψει συνδεόμενους με την Αλ Κάιντα αντάρτες τους οποίους κατηγορεί για ένα κύμα απαγωγών και διασυνοριακών επιθέσεων.

«Ακούσαμε μια έκρηξη και είδαμε μια λάμψη πάνω από την περιοχή. Έτρεξα στο σημείο και είδα δύο ανθρώπους να κείτονται σε μια λίμνη αίματος, νεκροί. Άλλοι τρεις ήταν τραυματίες και φώναζαν για βοήθεια», δήλωσε στο Ρόιτερς ο κάτοικος της Γκαρίσα, Αμπντιραχμάν Γιούσουφ.

Λίγο νωρίτερα, μια βόμβα κρυμμένη σε τσάντα βρέθηκε θαμμένη κάτω από έναν μετασχηματιστή απέναντι από ένα στρατόπεδο, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες. Δεν ενεργοποιήθηκε.

Η Γκαρίσα είναι μια σημαντική στρατιωτική βάση στην Κένυα, από την οποία δυνάμεις του στρατού ξηράς έχουν αναπτυχθεί κατά μήκος των συνόρων.

Δεν είναι σαφές ακόμη ποιος βρίσκεται πίσω από την επίθεση.

Νωρίτερα σήμερα, μια αυτοκινητοπομπή του ΟΗΕ που συνοδευόταν από την αστυνομία έπεσε σε νάρκη στο συγκρότημα του καταυλισμού προσφύγων της Νταντάαμπ, κοντά στα σύνορα με τη Σομαλία, υπογραμμίζοντας τις αυξανόμενες απειλές που αντιμετωπίζουν οι οργανώσεις και οι πρόσφυγες στον καταυλισμό.

Η νάρκη δεν εξερράγη, αλλά το περιστατικό συνέβη κοντά στο σημείο όπου δύο Ισπανίδες, που εργάζονταν για την ιατρική φιλανθρωπική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF), απήχθησαν τον περασμένο μήνα.

«Το τζιπ της αστυνομίας συνόδευε την πρωινή αυτοκινητοπομπή του ΟΗΕ στον καταυλισμό Χαγκαντέρα», δήλωσε ο επαρχιακός επίτροπος Νταμπούκι Μουτίκε, αναφερόμενος σε έναν από τους τρεις καταυλισμούς του προσφυγικού συγκροτήματος.

«Πέρασε πάνω από αυτό που όπως αποκαλύφθηκε ήταν μια νάρκη που είχε κατά το ήμισυ θαφτεί στην άμμο και καλυπτόταν από ένα μαγειρικό σκεύος» .

Αξιωματούχοι ασφαλείας δήλωσαν πως δεν είναι γνωστό ποιος φύτεψε τον εκρηκτικό μηχανισμό, ο οποίος τοποθετήθηκε μόλις μερικές εκατοντάδες μέτρα από ένα φυλάκιο της αστυνομίας. Οι ληστείες είναι συνηθισμένο φαινόμενο στην περιοχή αλλά οι νάρκες είναι σπάνιες.

Η απαγωγή των Ισπανίδων που εργάζονταν για τους MSF, οι οποίες μεταφέρθηκαν στη Σομαλία, ήταν η τρίτη σε μια σειρά επιθέσεων εναντίον Δυτικών στην Κένυα.

Ως αποτέλεσμα, η Κένυα αποφάσισε να αναπτύξει δυνάμεις κατά μήκος των συνόρων, η πιο πρόσφατη χώρα σε μια σειρά ξένων δυνάμεων που προσπαθούν να σταθεροποιήσουν τη χώρα στο Κέρας της Αφρικής η οποία έχει βαλτώσει στη βία για δύο δεκαετίες.

Αναλυτές προειδοποιούν ότι η εισβολή της Κένυας κινδυνεύει να τη σύρει σε μία ευρύτερη σύγκρουση στην περιοχή.

Οι μαχητές Σεμπάμπ της Σομαλίας έχουν δεσμευθεί να φέρουν τις «φλόγες του πολέμου» κατά μήκος των συνόρων σε αντίποινα. Ειδικοί σε θέματα ασφαλείας έχουν εκφράσει επίσης ανησυχίες ότι οι αντάρτες θα στρέφονται όλο και περισσότερο σε πιο μαλακούς στόχους, όπως οι τουρίστες και οι εργάτες.

Η Νταντάαμπ, που βρίσκεται περίπου 100 χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Σομαλία, δημιουργήθηκε το 1991 για να στεγάσει Σομαλούς που εγκατέλειπαν τη βία στη χώρα τους. Ο πληθυσμός του καταυλισμού έχει αυξηθεί σε περισσότερους από 460.000 ανθρώπους φέτος λόγω της πείνας στη Σομαλία.

Σε ένα ξεχωριστό επεισόδιο, κάτοικοι της συνοριακής πόλης Χουλούγκο της Κένυας είπαν πως μια συμμορία φερόμενων ως Σομαλών ενόπλων έφιππων σε γαϊδούρια επιτέθηκαν στο συνοριακό φυλάκιο αργά το βράδυ της Παρασκευής (χθες). Οι επιδρομείς επέστρεψαν αργότερα στη Σομαλία.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook