Την παλαιότερη περίπτωση καρκίνου του προστάτη ισχυρίζονται ότι ανακάλυψαν επιστήμονες, έπειτα από αξονική τομογραφία που έκαναν σε μούμια ηλικίας 2.250 ετών που βρέθηκε στην Αίγυπτο.

Η μούμια που ανήκει στην πτολεμαϊκή εποχή φυλάσσεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Λισσαβόνας. Οι Πορτογάλοι παλαιοπαθολόγοι διαπίστωσαν ότι η μούμια είχε πληθώρα μεταστάσεων πάχους 15 χιλιοστών στη λεκάνη, στο θώρακα, στην οσφυική περιοχή της σπονδυλικής στήλης, στο μηριαίο οστούν και τον βραχίονα. Οι μεταστάσεις αυτές είναι χαρακτηριστικές για πρωτογενή καρκίνο του προστάτη, και μάλιστα σε προχωρημένο στάδιο.

Η ηλικία του αγνώστου νεκρού υπολογίστηκε με ειδικές εξετάσεις του DNA μεταξύ 51 και 60 ετών, και φαίνεται ότι ο καρκίνος του προστάτη ήταν η αιτία του θανάτου του.

Παρά το γεγονός ότι οι αρχαίοι Αιγύπτιοι θεωρούνται οι ιδρυτές της αποτελεσματικής θεραπευτικής στην ιατρική, διαπιστώνεται όλο και πιο συχνά ότι για τις καρκινοπάθειες δεν είχαν βρει αποτελεσματικό τρόπο διάγνωσης, αλλά και θεραπείας.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook