Μετά το σύντομο ανακοινωθέν με το οποίο ο Ιταλός πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι δεν εννοεί να παραιτηθεί, τα βραδινά δελτία ειδήσεων των ιταλικών καναλιών κάνουν αναφορά στη στάση που εννοούν να τηρήσουν οι «αντάρτες» της ιταλικής κεντροδεξιάς.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό κανάλι «La 7», οι διαφωνούντες του μπερλουσκονικού «Οίκου της Ελευθερίας» θα επιλέξουν ανάμεσα σε δυο στρατηγικές: ή θα ρίξουν τον μεγιστάνα πρωθυπουργό κατά την έγκριση, στη Βουλή, του «ισολογισμού του δημοσίου για το 2010», την ερχόμενη Τρίτη και Τετάρτη, ή είναι πιθανό να προχωρήσουν σε μια ακόμη πιο θεαματική κίνηση: να επιχειρήσουν να δημιουργήσουν μια νέα, συντηρητική κοινοβουλευτική ομάδα, με είκοσι, τουλάχιστον, μέλη. Με τον τρόπο αυτό, θα γινόταν σαφές ότι η κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι δεν χαίρει, πλέον, της στήριξης της βουλής, όπου η πλειοψηφία ήταν ανέκαθεν οριακή.

Στο μεταξύ, όπως αναφέρει το κρατικό κανάλι Rai Tre, οι μέχρι τώρα επαφές του «μίστερ τιβί» με τους έξι αντάρτες που υπέγραψαν δημόσια επιστολή με την οποία του ζητούν να παραιτηθεί, δεν έχουν οδηγήσει σε κάποια αλλαγή στην όλη στάση τους. Στη λίστα των «ανταρτών» συμπεριλαμβάνεται και ο Ρομπέρτο Αντονιόνε, πρώην συντονιστής και ιδρυτικό στέλεχος του κόμματος του ζάμπλουτου πρωθυπουργού.

Ο δε περιφερειάρχης της Λομβαρδίας, με πρωτεύουσα το Μιλάνο, Ρομπέρτο Φορμιγκόνι, που ανήκει, στην κεντροδεξιά, πάντα, δήλωσε σήμερα ότι «παρά το ότι το Σύνταγμα δεν τον υποχρεώνει να το πράξει, ο πρωθυπουργός θα μπορούσε να δηλώσει παραίτηση, για το καλό της χώρας. Με τον τρόπο αυτό, θα ήταν δυνατό να συσταθεί μια νέα κυβέρνηση, μαζί με άλλα κόμματα και με πρωθυπουργό που θα επέλεγε ο ίδιος ο Καβαλιέρε».

Ο Πιερλουίτζι Μπερσάνι, τέλος, γραμματέας του κεντροαριστερού «Δημοκρατικού Κόμματος», στη μαζική διαδήλωση που οργάνωσε το απόγευμα το κόμμα του, στην πλατεία Σαν Τζοβάννι της Ρώμης, ζήτησε κατ\’ επανάληψη την παραίτηση του ιταλού πρωθυπουργού. «Ο Μπερλουσκόνι πρέπει να φύγει, διότι μας οδήγησε στην καταστροφή. Αν υπάρξει μια σαφής τομή, εμείς είμαστε διατεθειμένοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να δώσουμε τη συμβολή μας, για μέτρα που να εφαρμόσουν όσα μας ζητά η Ευρώπη, αλλά και για την ουσιαστική υπεράσπιση της εργασίας, κυρίως των νέων», δήλωσε ο Μπερσάνι.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook