Η Κυπριακή Βουλή ψήφισε νόμο για την εγγραφή και χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων, με την οποία τίθεται πλέον ένα πλαίσιο, μέσα στο οποίο θα λειτουργούν τα πολιτικά κόμματα, ενώ ταυτόχρονα θα ισχύουν περιορισμοί στις εισφορές και χορηγίες που θα δέχονται από ιδιώτες και εταιρείες.

Η ψήφιση του νόμου έγινε μέσα από αναφορές ότι «υπάρχουν εισφορές με μαύρο χρήμα και ακόμα χρηματοδότες που δίδουν σε όλα τα κόμματα, με σκοπό την εύνοιά τους για συγκεκριμένες νομοθεσίες ή ρουσφέτι».

Για να μειωθούν ή και να εξαλειφθούν οι ύποπτες και σκοτεινές χρηματοδοτήσεις θα υπάρχει έλεγχος από τον Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας. Ο νόμος προβλέπει ότι κάθε ιδιωτική εισφορά από φυσικό πρόσωπο προς πολιτικό κόμμα θα επιτρέπεται μόνο μέχρι του ποσού των 8 χιλ. ευρώ για κάθε έτος, από εταιρείες περιορισμένης ευθύνης μέχρι 20 χιλ. ευρώ και εταιρείες εισηγμένες στο Χρηματιστήριο μέχρι 30 χιλ. ευρώ. Τα πολιτικά κόμματα θα μπορούν να δέχονται χρηματοδότηση και σε είδος ή και εξοπλισμό. Δεν μπορούν, όμως με βάση το νόμο, να παίρνουν χορηγίες από κρατικούς και ημικρατικούς οργανισμούς, πρόσωπα που ασχολούνται με καζίνα, πρακτορεία στοιχημάτων ή άλλες παράνομες επιχειρήσεις.

Πολιτικό κόμμα σημαίνει, με βάση το νόμο, την ένωση ή ομάδα προσώπων η οποία συμπράττει στο σχηματισμό πολιτικής βούλησης του λαού και μετέχει στις προεδρικές, βουλευτικές, ευρωεκλογές και δημοτικές εκλογές.

Κάθε κόμμα θα πρέπει να εγγράφεται στο Μητρώο Πολιτικών Κομμάτων, το οποίο θα εκδίδει και σχετικό πιστοποιητικό εγγραφής. Η κρατική χορηγία επεκτείνεται και στα εκτός Βουλής κόμματα.

Ο νόμος εγκρίθηκε με τις θετικές ψήφους 34 βουλευτών από τα κόμματα ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΕΥΡΩΚΟ και Οικολόγοι, ενώ οι βουλευτές του ΑΚΕΛ τήρησαν αποχή.

ΑΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook