Την άμεση έκδοση αδειών για γεωτρήσεις νότια της Κρήτης αλλά και την προώθηση του project Ήλιος,  μεγάλα κομμάτια του οποίου βρίσκουν εφαρμογή στο νησί, έθεσε ως βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης συνεργασίας που θα προκύψει ο Γιώργος Παπανδρέου κατά τη διάρκεια της δραματικής συνεδρίασης της Βουλής για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Το πολιτικό θρίλερ που εκτυλίσσεται αυτές τις ημέρες άφησαν στο περιθώριο τις νέες αυτές «δεσμεύσεις», που αποδεικνύουν για άλλη μια φορά ότι ο «ενεργειακός» πλούτος της Κρήτης αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο οποιασδήποτε μελλοντικής αναπτυξιακής πολιτικής.

Πριν από περίπου ένα μήνα, από το βήμα της ΔΕΘ, ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου είχε εξαγγείλει την προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για την προσέλκυση εξειδικευμένων εταιρειών, που θα αναλάβουν να διενεργήσουν προκαταρκτικές σεισμικές έρευνες νότια της Κρήτης, για τον εντοπισμό περιοχών όπου είναι πιθανό να υπάρχει πετρέλαιο.

Η διενέργεια σεισμικών ερευνών είναι αυτονόητη σε όλες τις χώρες που διενεργούν έρευνες, καθώς αποτελεί το πρώτο στάδιο «χαρτογράφησης» περιοχών, και εν πολλοίς λειτουργεί ως «κράχτης» για την προσέλκυση πετρελαϊκών εταιρειών.

Με τον τρόπο αυτό, διεθνείς γεωφυσικές εταιρείες (αναμένονται περίπου 100 για όλη την Ελλάδα) αναλαμβάνουν με δικό τους κόστος και εξοπλισμό να υλοποιήσουν δαπανηρές έρευνες σε μεγάλες θαλάσσιες εκτάσεις, ενώ το Δημόσιο συμμετέχει μόνο στα έσοδα της πώλησης των δεδομένων ως πακέτων πληροφοριών σε πετρελαϊκές εταιρείες, οι οποίες θα ενδιαφερθούν να υλοποιήσουν αναλυτικότερες έρευνες (γεωτρήσεις κ.ά.).

Για την τελική έκδοση αδειών για γεωτρήσεις αναμένεται να μεσολαβήσει αρκετό διάστημα,  ωστόσο το να τίθεται αυτό ως προτεραιότητα της αναπτυξιακής πολιτικής της Κυβέρνησης, αποτελεί καλό σημάδι για την αποφυγή των οποιαδήποτε γραφειοκρατικών εμποδίων που χαρακτηρίζουν το ελληνικό κράτος.

Το project Ήλιος στη Κρήτη

“Project Helios”  είναι ο επίσημος τίτλος του επενδυτικού προγράμματος, το οποίο προβλέπει ούτε λίγο-ούτε πολύ την παραγωγή 10.000 μεγαβάτ από φωτοβολταϊκό που θα εγκατασταθούν στην Κρήτη και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, με αρχικό μόνο κόστος επένδυσης τα 20 δισ. ευρώ!

Το σίγουρο είναι πως η Κρήτη βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του σχεδίου, με όσα πλεονεκτήματα αλλά και προβληματισμούς γεννά αυτό, (την περασμένη εβδομάδα οι πρώτες αντιδράσεις ακούστηκαν από Κίνηση Πολιτών στο Ρέθυμνο που αντιδρούν στην αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας για την εγκατάσταση μονάδων παραγωγής ενέργειας) αφού, πέρα από την ενέργεια και τις θέσεις εργασίας, θα υπάρξει εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε τεράστια κλίμακα. Σύμφωνα με το σχέδιο, η παραγόμενη ενέργεια θα εξάγεται στην Ευρώπη μέσω υποβρύχιων συνδέσεων.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook