Ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας Κριστιάν Νουαγιέ εκτίμησε ότι ο \”ρόλος\” της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) \”δεν είναι να χρηματοδοτεί επ\’ αόριστον τα κράτη\” και ότι η απάντηση στην κρίση δεν \”περνά από το τύπωμα χρήματος από τις κεντρικές τράπεζες\”.

\”Εξαιτίας της κρίσης η ΕΚΤ αναγκάστηκε να αγοράσει το χρέος κάποιων χωρών τα επιτόκια των οποίων είχαν φτάσει στα ύψη. Ο ρόλος της ΕΚΤ δεν είναι να χρηματοδοτεί επ\’ αόριστον τα κράτη\”, δήλωσε ο Νουαγιέ σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε σήμερα στην εφημερίδα Le Journal du Dimanche.

\”Η λύση περνά από την αναδιάταξη των δημοσιονονικών των χωρών της ευρωζώνης, όχι από το τύπωμα χρήματος από τις κεντρικές τράπεζες. Όλοι, λιγότερο ή περισσότερο, ζήσαμε πάνω από τις δυνατότητές μας για δεκαετίες\”, πρόσθεσε.

Ο νέος πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντάγκι είχε προειδοποιήσει την Πέμπτη τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης να μην βασίζονται υπερβολικά στην ΕΚΤ για την επίλυση της κρίσης χρέους, αλλά κυρίως \”στη δυνατότητά τους να αλλάξουν οι ίδιες\”.

Ερωτηθείς σχετικά με μία νέα ανακεφαλαιοποίηση των γαλλικών τραπεζών ο Νουαγιέ εκτίμησε: \”αν κάποιες το επιθυμούν μπορούν να στραφούν στους μετόχους τους, όχι στο κράτος\”.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook