Ανησυχητικές διαστάσεις παίρνει και στην Κρήτη το θέμα της εξάρτησης και της διακίνησης των ναρκωτικών.Τα στοιχεία που παρατέθηκαν κατά τη διάρκεια ειδικής διημερίδας στα Χανιά είναι ενδεικτικά.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο Σπύρο Λιονάκη, «οι θάνατοι την τελευταία δεκαετία υπερβαίνουν, από καθαρά και μόνο αιτία ναρκωτικών τους 50, οι έγκλειστοι στις φυλακές υπερβαίνουν το 40% μόνο για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών, χωρίς να υπολογίσομε τα αλλά αδικήματα που διαπράττονται εξ αιτίας των ναρκωτικών όπως διακεκριμένες κλοπές ληστείες».

Στην διημερίδα των Χανίων ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Λεωνίδας Κοτσαλής αναφέρθηκε στο νέο υφιστάμενο νομικό πλαίσιο για τα ναρκωτικά. H συνεργασία πολιτείας εκκλησίας τοπικής αυτοδιοίκησης και κοινωνίας είναι απαραίτητη ώστε το πρόβλημα των ναρκωτικών αλλά και των εξαρτήσεων, να περιορισθεί στο μέτρο του δυνατού επισημάνθηκε μεταξύ άλλων κατά την διάρκεια της διημερίδα από την πρόεδρο του ΟΚΑΝΑ Μένη Μαλλιώρη.

Ανήλικα παιδιά στο δρόμο των ναρκωτικών

Όπως έχει αναφέρει στο Flashnews.gr, ο κ. Γιώργος Γαβριηλάκης, υπεύθυνος της Μονάδας Συμβουλευτικής  του ΚΕΘΕΑ Αριάδνη στα Χανιά,  η εξάρτηση από ναρκωτικά στη Κρήτη παίρνει διάφορες μορφές ανάλογα με την γεωγραφική περιοχή, ενώ κοινό χαρακτηριστικό αποτελεί το γεγονός ότι αυξάνει ο αριθμός των ανήλικων παιδιών που πέφτουν σε στον κόσμο των ναρκωτικών.

Στα Χανιά παρουσιάζεται αύξηση της εξάρτησης από ψυχοφάρμακα, στο Ρέθυμνο από κοκαΐνη και χασίς, στο Ηράκλειο και στο Λασίθι πιο έντονο προβάλει το ζήτημα της εξάρτησης από την ηρωίνη.

Αυτό βέβαια δε σημαίνει, όπως μας εξήγησε ο κ. Γαβριηλάκης,  ότι στα Χανιά  δεν υπάρχει πρόβλημα με την ηρωίνη. Υπολογίζεται ότι περίπου 2500 άτομα είναι ηρωινομανείς, ωστόσο πιο διαδεδομένη μορφή εξάρτησης είναι αυτή που σχετίζεται με τα ψυχοφάρμακα.

Σοκ προκαλεί το γεγονός, παρ ’ότι είναι πια κοινό μυστικό, ότι ολοένα και αυξάνει ο αριθμός των παιδιών που από τα 13 – 14 τους χρόνια, βρίσκονται ήδη υπό την εξάρτηση διαφόρων ουσιών.

Η απεξάρτηση στη Κρήτη

Σύμφωνα με τον κ. Γιώργο Γαβρηλάκη, από το 1993 που εμφανίστηκε το ΚΕΘΕΑ – Αριάδνη στη Κρήτη κάθε χρόνο αυξάνεται ο αριθμός των ατόμων που ζητάνε υπηρεσίες από το πρόγραμμα.

Έχουμε φτάσει να εξυπηρετούμε 600 άτομα καθημερινά σε όλη τη Κρήτη, από τα Χανιά μέχρι τη Σητεία, ηλικίας από 14 ετών μέχρι 55. Ένα ποσοστό περίπου 70%  των ατόμων που ζητάνε βοήθεια, έχουν 10χρονη εξάρτηση από την ηρωίνη. 

Εμπόδιο ο κοινωνικός στιγματισμός

Σημαντικό ρόλο στο ζήτημα της απεξάρτησης παίζει η οικογένεια αυτών που πάσχουν. Όμως , όπως αναφέρει ο κ. Γαβριηλάκης, παρά την έκταση που έχει πάρει το φαινόμενο των ναρκωτικών, υπάρχουν ακόμα και τώρα οικογένειες που αρνούνται να ζητήσουν βοήθεια από το φόβο να μην στιγματιστούν κοινωνικά. Προτιμούν δηλαδή να κρύβουν το πρόβλημα και το ζουν καθημερινά μέσα στο σπίτι τους παρά να απευθυνθούν στα προγράμματα απεξάρτησης, που στηρίζουν και τα εξαρτημένα άτομα αλλά και τις οικογένειές τους.

Και πάλι  η στάση της οικογένειας εμφανίζει διαφοροποιήσεις με βάση τη γεωγραφική περιοχή.

Στο Ηράκλειο για παράδειγμα, όλο και πιο εύκολα οι οικογένειες εξαρτημένων ατόμων ζητούν βοήθεια, ανοίγονται και μιλούν για το πρόβλημα χωρίς το φόβο του κοινωνικού στιγματισμού. Ίσως γιατί όπως μας λέει ο κ. Γαβριηλάκης, το ΚΕΘΕΑ – Αριάδνη λειτουργεί εκεί από το 1993, ενώ στα Χανιά μετρά μόλις ένα χρόνο ζωής, από το 2010 δηλαδή.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Γαβρηλάκης μπορούμε να πάρουμε ένα άτομο εξαρτημένο από ουσίες  και να το οδηγήσουμε σε μια ζωή αυτόνομη.

Τα στάδια της δράσης είναι κινητοποίηση – ενημέρωση, κύρια φάση θεραπείας επανένταξη και ολοκλήρωση προγράμματος. 

Σημαντικό βήμα που αποτελεί και ζητούμενο για το ΚΕΘΕΑ, είναι να αρχίσει η τοπική κοινωνία να μιλάει για αυτό ανοιχτά.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook