Αντιμέτωπος με την κρισιμότερη κοινοβουλευτική μάχη έρχεται αυτή την βδομάδα ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι εν μέσω της οικονομικής κρίσης που σαρώνει την Ιταλία.  Η πολιτική του επιβίωση είναι κυριολεκτικά στον «αέρα», ωστόσο ο ίδιος επιμένει ότι παρά την εσωκομματική «εξέγερση» θα λάβει την ψήφο εμπιστοσύνης που συνοδεύει τα μέτρα που ζητούνται μετ\’ επιτάσεως από την ΕΕ. Αρνείται να παραιτηθεί υπέρ μίας κυβέρνησης ευρείας συμμετοχής «με ένα πρωθυπουργό ανδρείκελο», όπως λέει, και επαναλαμβάνει τα περί «προδοσίας» για βουλευτές που δεν θα στηρίξουν τα μέτρα στη Βουλή.

Επικεφαλής μίας Ιταλίας υπό την επιτήρηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Κομισιόν, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι πέρασε το Σαββατοκύριακο προσπαθώντας να γεφυρώσει το χάσμα με μία ομάδα βουλευτών που απειλεί να τραβήξει το… χαλί κάτω από την κυβέρνησή του.

Από την Τρίτη αρχίζουν στην ιταλική Βουλή οι ψηφοφορίες με τις οποίες θα πρέπει να εγκριθεί πρώτα οι οικονομικός ισολογισμός του Δημοσίου του 2010 και αμέσως μετά τα μέτρα οικονομικής ανάπτυξης που προώθησε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι μετά το τελεσίγραφο που έλαβε από Παρίσι και Βερολίνο.

Σύμφωνα με την ιταλική Repubblica, 20 «αντάρτες» της κεντροδεξιάς φαίνεται πως είναι έτοιμοι να εγκαταλείψουν τον Ιταλό πρωθυπουργό, συγκροτώντας νέα, αυτόνομη κοινοβουλευτική ομάδα, κίνηση που θα στερούσε από την παρούσα κυβέρνηση την αναγκαία πλειοψηφία στη Βουλή.

Οι ιταλικές εφημερίδες αναφέρουν πως ο συνασπισμός Λαό της Ελευθερίας (Pdl)-Λέγκα του Βορρά δνε διαθέτει παρά 311 ή 312 ψήφους στο Κοινοβούλιο, ενώ για την απόλυτη πλειοψηφία χρειάζεται 316.

Ωστόσο, ο Καβαλιέρε επιμένει πως έχει τις απαιτούμενες ψήφους για να συνεχίσει να ηγείται της Ιταλίας και απορρίπτει κάθε εναλλακτική διαδρομή. «Κάναμε όλους τους αναγκαίους υπολογισμούς και η κυβέρνησή μας, χαίρει της απαιτούμενης υποστήριξης στο Κοινοβούλιο. Το επιβεβαίωσα, υπάρχουν οι αριθμοί για να συνεχίσουμε» δήλωσε την Κυριακή.

«Η επιστολή μας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση προκάλεσε θετικές αντιδράσεις εκ μέρους όλων των εταίρων μας, αλλά και του προέδρου Ομπάμα» είπε ο Ιταλός πρωθυπουργός για να επαναλάβει ότι «όσοι δεν στηρίξουν τα μέτρα στη Βουλή και τη Γερουσία θα πρέπει να θεωρηθούν προδότες».

Τα κόμματα της ιταλικής αντιπολίτευσης σε όλο τους το φάσμα ζητούν την παραίτηση του Μπερλουσκόνι και τη σύσταση κυβέρνησης «ευρείας συμμετοχής» προς αντιμετώπιση της κρίσης. Ο ίδιος τονίζει πως είναι εκτός συζήτησης μία κυβέρνηση «με έναν πρωθυπουργό ανδρείκελο» και δηλώνει πως εάν η κυβέρνηση καταψηφιστεί ο μόνος δρόμος είναι οι πρόωρες εκλογές.

«Δεν θέλουμε εκλογές. Θέλουμε να κυβερνήσουμε» αναφέρει. Όμως πλέον αμφισβητείται πολύ σοβαρά εάν έχει την απαιτούμενη υποστήριξη για να διασφαλίσει την ταχεία έγκριση των μεταρρυθμίσεων που απαιτεί η ΕΕ.
 
Το Δημοκρατικό Κόμμα δηλώνει ότι ο Μπερλουσκόνι μπλοφάρει και δεν έχει τον απαραίτητο αριθμό ψήφων, και διαμηνύει διά του επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας Ντάριο Φραντσεσκίνι πως εάν δεν υποβάλει παραίτηση θα κατατεθεί πρόταση μομφής, ώστε να μπορέσει να ανοίξει ο δρόμος για κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

«Το ζήτημα δεν είναι τι θα γίνει στην ψηφοφορία της Τρίτης για τον ισολογισμό ή τις επόμενες ώρες. Ο Μπερλουσκόνι δεν έχει πλέον την πλειοψηφία» δήλωσε ο Ντάριο Φραντσεσκίνι.

Η κεντροαριστερή αντιπολίτευση «κλείνει» και το σενάριο μίας κυβέρνησης τεχνοκρατών υπό τον Τζιάνι Λέτα ή τον Ρενάτο Σκιφάνι, τονίζοντας ότι «θα ήταν μία κυβέρνηση της κεντροδεξιάς και δεν μπορούμε να δούμε πώς θα πράξει αυτό που δεν έπραξε η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι».

Σε συνεδρίαση του κεντρώου «τρίτου πόλου» ο μετριοπαθής πολιτικός Φραντσέσκο Ρουτέλι ζήτησε από τον Ιταλό πρωθυπουργό «να σταματήσει να μένει κλεισμένος μέσα στο πολεμικό του καταφύγιο και να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα κάνοντας, επιτέλους, ένα βήμα πίσω».

Ο δε Πιερφερντινάντο Καζίνι, επικεφαλής του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος Udc, κάλεσε τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι «να εγκαταλείψει την πρωθυπουργία, διότι δεν πρέπει να δίδεται σε κανέναν το δικαίωμα να χλευάζει την Ιταλία».

Ταυτόχρονα σε παρέμβασή του ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας και πρώην πρόεδρος της Κομισιόν Ρομάνο Πρόντι αναφέρει ότι η Ιταλία έζησε μία τόσο κρίσιμη περίοδο μόνον κατά τον Β\’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το 1943, και καλεί «να συσταθεί αμέσως νέα κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον οικονομολόγο και πρώην κοινοτικό επίτροπο, Μάριο Μόντι, για να σωθεί η τιμή της χώρας».

Νέα παρέμβαση ήλθε, εν τω μεταξύ, και από τον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, ο οποίος ζήτησε από τους συμπατριώτες του να συμβάλουν στην αντιμετώπιση της κρίσης.

«Τα πράγματα θα πρέπει να αλλάξουν σε ό,τι αφορά τη διακυβέρνηση, τον τρόπο ζωής μας, τη συμπεριφορά και την εργασία μας» δήλωσε ο Ιταλός πρόεδρος και προσέθεσε ότι «όλοι θα είναι πρέπει να επιδείξουν πνεύμα αυτοθυσίας και καινοτόμο διάθεση, αντιμετωπίζοντας και δύσκολες επιλογές που μπορεί να παρουσιάζονται ως μη δημοφιλείς».


(in.gr)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook