Μια \”ξεχασμένη\” υπόθεση σεξουαλικής παρενόχλησης από τα χρόνια που ήταν \”βασιλιάς της πίτσας\” απειλεί την καμπάνια του υποψηφίου για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων, ο οποίος φάνταζε ως φαβορί.

Μόνο βαρετή δεν μπορεί να χαρακτηριστεί η κούρσα για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος εν όψει των προεδρικών εκλογών του 2012. Εχει γρήγορες εναλλαγές στην κορυφή, εντυπωσιακές… εισόδους υποψηφίων που εμφανίζονται ως σωτήρες του κόμματος και της πατρίδας για να γκρεμιστούν με πάταγο, υποψηφίους που προκαλούν μειδίαμα αν όχι άφθονο γέλιο με τις προτάσεις τους και τον τρόπο που διεξάγουν την εκστρατεία τους, αλλά και \”σκανδαλιάρηδες\” υποψηφίους.

Ομως, ένας από όλους, ο Χέρμαν Κέιν, πρώην διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας φαστ φουντ \”Godfather\’s Pizza\”, βαπτιστής, ιεροκήρυκας και εκλεκτός του Tea Party, φαίνεται πως τα συγκεντρώνει όλα: εμφανίστηκε από το πουθενά -μοναδικό του διαπιστευτήριο η αποτυχημένη του προσπάθεια να εκλεγεί γερουσιαστής το 2004 και οι 40 ομιλίες που έδωσε για το Tea Party το 2010-, καταφέρνοντας να αντιμετωπίζει τα πάντα με χιούμορ κι αμεσότητα.

Η καμπάνιά του μοιάζει αξιοθρήνητα ερασιτεχνική -για τα πολύπλοκα δεδομένα της αμερικανικής πολιτικής σκηνής τουλάχιστον-, δεν διαθέτει οργανωμένες ομάδες ανά πολιτεία, ούτε καν σε εκείνες που θα γίνουν νωρίς το 2012 οι προκριματικές. Επίσης οι προτάσεις του για την οικονομία αντιμετωπίζονται το λιγότερο με σκεπτικισμό, ενώ πλέον πρέπει να δώσει εξηγήσεις και για κατηγορίες περί σεξουαλικής παρενόχλησης που είχαν διατυπωθεί εναντίον του στα τέλη της δεκαετίας του \’90.

Το θέμα έφερε στην επιφάνεια η ιστοσελίδα Politico, η οποία ισχυρίστηκε ότι ο 65χρονος Αφροαμερικανός, όταν ήταν πρόεδρος της αμερικανικής Ομοσπονδίας Εστιατόρων τη δεκαετία του \’90, παρενόχλησε σεξουαλικά τρεις γυναίκες υπαλλήλους του.

Η αποζημίωση
Η μία, όπως ισχυρίζεται η ιστοσελίδα επικαλούμενη μαρτυρίες τότε υπαλλήλων, τον κατηγόρησε πως ένα βράδυ την κάλεσε στη σουίτα του με ανήθικους σκοπούς κι η άλλη ότι της μιλούσε με πρόστυχα υπονοούμενα. Τελικά, οι δύο γυναίκες παραιτήθηκαν υπογράφοντας μία συμφωνία, η οποία προέβλεπε την πλήρη αποζημίωσή τους, με την προϋπόθεση πως θα τηρούσαν \”εχεμύθεια\” για τους λόγους που εγκατέλειψαν τη θέση τους. Η τρίτη γυναίκα ισχυρίστηκε ότι ο Κέιν την είχε καλέσει σε διαμέρισμά του και πως οι προθέσεις του ήταν \”εμφανώς σεξουαλικές\”.

Η αντίδραση του Κέιν στις κατηγορίες απέδειξε και πόσο ερασιτεχνική είναι η ομάδα που \”τρέχει\” την εκστρατεία του. Αρχικά αρνήθηκε ότι είχε κατηγορηθεί στο παρελθόν για σεξουαλική παρενόχληση, στη συνέχεια το παραδέχτηκε πκαι μάλιστα σε συνέντευξή του στο κανάλι Fox (που υποστηρίζει μετά βδελυγμίας το Κίνημα του Τσαγιού) περιέγραψε την… παρενόχληση, μιλώντας για μια σκηνή όπου είχε τραβήξει στην αγκαλιά του μία γυναίκα για της δείξει ότι είχε το ίδιο ύψος με τη σύζυγό του…

Ταυτόχρονα, όμως, αρνήθηκε ότι ήξερε το οτιδήποτε για χρηματική αποζημίωση και μάλιστα αστειεύτηκε σε μία ομιλία του, λέγοντας πως \”ελπίζει να μην έδωσαν πολλά γιατί δεν έκανε τίποτα\” και τελικά παραδέχτηκε πως ήξερε για μία από τις δύο αποζημιώσεις, επιμένοντας ότι δεν ξέρει για δεύτερη. Φρόντισε, πάντως, να επιτεθεί στα Μέσα Ενημέρωσης -τα προοδευτικά εννοείται- κατηγορώντας τα ότι \”\”σπέρνουν φήμες για την προσωπικότητά του που δεν ευσταθούν\”. Φαίνεται, βέβαια, πως του διαφεύγει το γεγονός ότι το Politico έχει διασυνδέσεις με τη ρεπουμπλικανική ελίτ…

Η ζωή του

  • Ο Χέρμαν Κέιν γεννήθηκε το 1945 στο Τενεσί. Είναι παντρεμένος εδώ και 43 χρόνια με την ίδια γυναίκα και έχει δύο παιδιά και τρία εγγόνια.
  • Ο πατέρας του εργάστηκε ως κουρέας, θυρωρός και σοφέρ του προέδρου της Coca Cola. Η μητέρα του ήταν καθαρίστρια.
  • Αποφοίτησε το 1967 από το Κολέγιο Μορχάουζ της Ατλάντας με πτυχίο στα μαθηματικά.
  • Υπήρξε παρουσιαστής εκπομπής στο ραδιόφωνο, πολιτικός υπάλληλος στο Πολεμικό Ναυτικό και υπάλληλος στην ομοσπονδιακή τράπεζα Fed.
  • Η σπουδαιότερη δουλειά του ήταν αυτή του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας φαστ φουντ \”Godfather\’s Pizza\”, την οποία κατάφερε και \”ανάστησε\” οικονομικά μετά την πτώχευση που είχε κηρύξει.

ΟΙ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ
Μάχη σώμα με σώμα με τον Μιτ Ρόμνεϊ

Η κούρσα των προκριματικών ξεκινάει στις 3 Ιανουαρίου στην Αϊόβα, όπου ο Κέιν προηγείται, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, με 23% έναντι 22% του Ρόμνεϊ. Το σκάνδαλο δε, φαίνεται να τον επηρεάζει πολύ, καθώς σε εθνικό επίπεδο δίνει μάχε σώμα με σώμα με τον Ρόμνεϊ (23% έναντι 24%). Αν όμως αντιμετωπίσει τον Ομπάμα χάνει με 38% έναντι 49% του προέδρου, ενώ αν υποψήφιος είναι ο Ρόμνεϊ η κούρσα μοιάζει πιο αμφίρροπη, αφού ο Ομπάμα προηγείται μόνο με δύο μονάδες – 46% έναντι 44%.

Οπότε, είναι πιο λογικό, οι πληροφορίες για το ύποπτο σεξουαλικό του παρελθόν να προέρχονται από το ρεπουμπλικανικό στρατόπεδο, αφού οι Δημοκρατικοί δεν έχουν κανένα λόγο, σύμφωνα τουλάχιστον με τις δημοσκοπήσεις, να φοβούνται τον Κέιν. Ο Κέιν κατηγόρησε τον Ρικ Πέρι και τον σύμβουλό του, Κερτ Αντερσον ότι διέρρευσαν τις πληροφορίες για τα σκάνδαλα, επειδή ο ίδιος ο Κέιν είχε εξομολογηθεί στον Αντερσον την \”παλιά ιστορία\” όταν συνεργάστηκαν το 2004 για την εκλογή του στη Γερουσία.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ \”9-9-9\”
Δύσπιστοι οι ψηφοφόροι

Φαίνεται, πάντως, πως πολλοί ψηφοφόροι, αν και είναι πρόθυμοι να αναγνωρίσουν στον Κάιν το τεκμήριο της αθωότητας, εμφανίζονται πιο δύσπιστοι στο πολυσυζητημένο σχέδιό του για την ανάκαμψη της οικονομίας. Πρόκειται για το περίφημο \”9-9-9\”, σύμφωνα με το οποίο όλοι οι φόροι πηγαίνουν στο 9%. Δηλαδή ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων γίνεται 9%, ο φόρος των επιχειρήσεων γίνεται 9% και ο ΦΠΑ γίνεται και αυτός 9%. Η πρόταση αυτή έχει χαρακτηριστεί \”απλοϊκή\” από μεγάλη μερίδα των Ρεπουμπλικάνων, αλλά και \”επικίνδυνα σοσιαλιστική\” από τη Μισέλ Μπάκμαν, έτερη αγαπημένη του Tea Party.

(ethnos)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook