«Ο προϋπολογισμός του 2012 θα είναι ένας από τους πιο αυστηρούς που έχει δει η Γαλλία από το 1945» δηλώνει ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν, προσθέτοντας πως «έχει έρθει η ώρα της αλήθειας» για τη Γαλλία. Ο Φιγιόν μαζί με υπουργούς της κυβέρνησης προετοίμασαν το Σαββατοκύριακο το έδαφος για πρόσθετα μέτρα λιτότητας που αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα υπό το βάρος των προβλέψεων για μειωμένο ρυθμό ανάπτυξης το 2012.

Οι Γάλλοι υπουργοί τόνισαν ότι χρειάζεται σύνεση υπό το φως της κρίσης στη ζώνη του ευρώ και της ανάγκης να εκπληρωθούν οι στόχοι για τη μείωση του ελλείμματος της χώρας.

Μετά τις προβλέψεις για μειωμένο ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης το επόμενο έτος, η κεντροδεξιά κυβέρνηση του Νικολά Σαρκοζί θα πρέπει να περικόψει άλλα 6 έως 8 δισεκατομμύρια ευρώ από τον προϋπολογισμό προκειμένου να μην εκτροχιασθούν τα σχέδιά της για μείωση του ελλείμματος.

Ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης αναμένεται να πέσει στο 1% το 2012 από 1,75% που είχε προβλεφθεί προηγουμένως.

Το Σαββατοκύριακο, υπουργοί της κυβέρνησης ετοίμασαν το έδαφος για τις αναμενόμενες ανακοινώσεις της Δευτέρας, βγαίνοντας στα ερτζιανά για να υπογραμμίσουν τη σημασία της περικοπής των δαπανών προκειμένου να διατηρηθεί στην επιθυμητή βαθμίδα «AAΑ» η πιστοληπτική αξιολόγηση της Γαλλίας.

«Ο προϋπολογισμός του 2012 θα είναι ένας από τους πιο αυστηρούς προϋπολογισμούς που έχει δει η Γαλλία από το 1945» δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Φρανσουά Φιγιόν το Σάββατο, προσθέτοντας πως «έχει έρθει η ώρα της αλήθειας» για τη Γαλλία.

Σε μια ομιλία, που μεταδόθηκε τηλεοπτικά, προς περιφερειακούς εκλεγμένους αξιωματούχους στην πόλη-θέρετρο των γαλλικών Άλπεων Μορζίν, ο Φιγιόν δεν ανέφερε άλλες λεπτομέρειες του σχεδίου, αλλά είπε πως θα ήταν άστοχο να επιρρίπτεται η ευθύνη «στους οίκους αξιολόγησης, τους τραπεζίτες, τους κερδοσκόπους ή δεν ξέρω ποιον άλλο αποδιοπομπαίο τράγο» για το έλλειμμα της Γαλλίας.

«Επιπλέον, δεν είναι χρήσιμο να πιστεύουμε ότι υπάρχουν κρυμμένοι θησαυροί για να χρηματοδοτήσουμε τις δημόσιες δαπάνες μας» είπε ο Φιγιόν. «Δεν υπάρχει άλλη συνταγή για να μειώσουμε το χρέος από το να μειώσουμε τις δαπάνες».

Το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας βρίσκεται τώρα στο 5,7% του ΑΕΠ. Στόχος της κυβέρνησης είναι να το μειώσει στο 4,5% έως το επόμενο έτος και να φθάσει το όριο του 3% που έχει θέσει η ΕΕ έως το 2013.

Τον Αύγουστο, ο Φιγιόν παρουσίασε ένα σχέδιο για περικοπή 12 δισεκατομμυρίων ευρώ από τους προϋπολογισμούς του 2011 και 2012. Οι νέες εξοικονομήσεις των 6 έως 8 δισεκατομμυρίων ευρώ θα είναι στην κορυφή των προηγούμενων προβλέψεών του.

Η Γαλλίδα υπουργός Προϋπολογισμού Βαλερί Πεκρές δήλωσε την Κυριακή στο τηλεοπτικό κανάλι M6 πως δεν θα επηρεαστούν οι κοινωνικές δαπάνες και τα βάρη στα νοικοκυριά θα κατανεμηθούν ίσα.

«Ο καθένας θα συνεισφέρει ανάλογα με τη δυνατότητα που έχει» είπε η Πεκρές, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση δεν θέλει να αυξήσει τους φόρους των νοικοκυριών προκειμένου να βάλει τάξη στο δημοσιονομικό οίκο της.

«Σήμερα είμαστε σε ένα επίπεδο αφόρητου χρέους. Θα πρέπει να αποπληρώσουμε το χρέος μας» ανέφερε.

Η εφημερίδα Le Journal du Dimanche γράφει πως οι περικοπές μπορεί να προέλθουν από την αύξηση των ποσοστών ΦΠΑ σε διάφορους τομείς από 5,5% σε 7,0%, ενώ θα επιβληθεί ένας νέος εταιρικός φόρος στις επιχειρήσεις με ετήσια έσοδα που υπερβαίνουν τα 500 εκατομμύρια ευρώ.

Άλλες πιθανές περικοπές μπορεί να προέλθουν από μία επιπλέον «ημέρα αλληλεγγύης» -κατά την οποία οι μισθωτοί εργαζόμενοι εργάζονται δωρεάν για μία ημέρα, με το μισθό τους να πηγαίνει στο κράτος, ανέφερε η εφημερίδα.

Οι υπουργοί επιχείρησαν να απωθήσουν τις εισηγήσεις ότι οι επιπλέον περικοπές των δαπανών δείχνουν μια κακή επίδοση από την κυβέρνηση στον πρώτο προϋπολογισμό της.

Ο Φρανσουά Ολάντ, αντίπαλος του Σαρκοζί στις προεδρικές εκλογές του ερχόμενου Απριλίου, δήλωσε το Σάββατο πως μια ενδεχόμενη αύξηση του ποσοστού ΦΠΑ θα ήταν «απόδειξη αστάθειας, πολιτικής ασυναρτησίας».

Η κυβέρνηση Σαρκοζί είχε μειώσει τα ποσοστά ΦΠΑ το 2009.

Σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ -βασικός υπουργός του Σαρκοζί που συνόδευσε τον πρόεδρο στη Σύνοδο Κορυφής της Ομάδας των Είκοσι (G20) στις Κάννες την περασμένη εβδομάδα- τόνισε πως η Γαλλία αναγκάστηκε να προσαρμοστεί σε μεταβαλλόμενες συνθήκες καθώς επιδεινώθηκε η κρίση της Ευρωζώνης στην Ευρώπη.

Ο προηγούμενος προϋπολογισμός της Γαλλίας ήταν «γνήσιος» είπε ο Ζιπέ για να προσθέσει: «Δεν κάνουμε πρόχειρες επισκευές ή μπαλώματα».

(in.gr)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook