«Θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για τις χώρες της Ευρωζώνης να παραμείνουν στο κοινό νόμισμα, εφόσον η Ευρωζώνη καταλήξει σε ένα γερμανικό διευθυντήριο».

Στην πρόβλεψη αυτή προχώρησε, την ίδια ώρα μάλιστα που στην Ελλάδα γινόταν μια τιτάνια προσπάθεια συνεννόησης μεταξύ των πολιτικών αρχηγών με αντικείμενο το σχηματισμό μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας για να διασφαλιστεί η θέση της χώρας στη ζώνη του ευρώ, ο πρόεδρος της Goldman Sachs Asset Management Τζιμ Ο’ Νιλ, σε συνέντευξή του στην Sunday Telegraph.

Σύμφωνα με τον κύριο Ο’Νιλ, η λογική της Γερμανίας για την κοινή λειτουργία όλων των χωρών της Ευρωζώνης στη βάση της «γερμανικής λογικής» για την οικονομία, με ένα ενιαίο ταμείο – υπερυπουργείο και με αυστηρούς δημοσιονομικούς όρους, θα οδηγήσει κράτη όπως η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Ελλάδα στο να βγουν από την Ευρωζώνη παρά να λειτουργήσουν κάτω από ένα ενιαίο ταμείο.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Goldman Sachs απεύθυνε έκκληση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να δείξει περισσότερη αποφασιστικότητα προκειμένου να καθησυχάσει τους επενδυτές.

«Οι Γερμανοί θέλουν περισσότερη δημοσιονομική ενότητα και πιο σκληρή επιτήρηση, έχοντας κατά νου την ιδέα ενός κοινού ευρωπαϊκού υπουργείου Οικονομικών», δηλώνει χαρακτηριστικά ο κύριος Ο΄Νιλ.

«Με αυτή την προειδοποίηση, είναι δύσκολο να δούμε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης να θέλουν να λειτουργούν κάτω από ένα γερμανικό «διευθυντήριο», συμπεριλαμβανομένων των χωρών με πολλά προβλήματα όπως η Ελλάδα», πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο ισχυρός άνδρας της εταιρείας που διαχειρίζεται περισσότερα από 800 δισεκατομμύρια δολάρια, εξέφρασε την άποψή του ότι μόνο χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία , η Ολλανδία, το Λουξεμβούργο και το Βέλγιο είναι «κατάλληλες» για μια τέτοια νομισματική ένωση καθώς οι συναλλαγματικές ισοτιμίες τους είναι στενά συνδεδεμένες.

«Για τους άλλους, είναι αμφίβολο», κατέληξε ο πρόεδρος της Goldman Sachs.

Ο ίδιος συμπλήρωσε τέλος πως ακόμα και χώρες όπως η Φινλανδία και η Νορβηγία, που γειτνιάζουν με χώρες που δεν χρησιμοποιούν το ευρώ, όπως η Βρετανία και η Σουηδία, θα προτιμήσουν να εγκαταλείψουν την Ευρωζώνη, κάτι πάντως που μπορεί σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα να προκαλέσει σημαντικούς τριγμούς στο ευρώ, κατόπιν όμως θα απέβαινε ευεργετικό για την ισχύ του κοινού νομίσματος.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook