Το τελευταίο της «χαρτί» παίζει η Ελλάδα στις Βρυξέλλες, στα συμβούλια Γιούρογκρουπ και Εκοφίν που συνεδριάζουν σήμερα και αύριο, για να πείσει να παραμείνει η χώρα στο ευρώ και, ει δυνατόν, να «ξεμπλοκάρει» την 6η δόση του δανείου.

Μέγας προβληματισμός επικρατεί στους ιθύνοντες για τις αντιδράσεις των ευρωπαίων εταίρων στην αναγγελία των αποφάσεων για κυβέρνηση Σωτηρίας. Ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος θα επιχειρήσει να μεταβεί στις Βρυξέλλες και να εκπροσωπήσει τη χώρα, έστω και σε ένα ταξίδι-αστραπή, για να ενημερώσει δια ζώσης τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα.

Ζητούμενο τώρα είναι η ανάκτηση της χαμένης αξιοπιστίας της χώρας. Οι εταίροι και το ΔΝΤ ζητούν πολιτικές διασαφηνίσεις για το μέλλον της κυβέρνησης που βρίσκεται στα «σκαριά». Η Αθήνα θέλει να δει όμως και τις αντιδράσεις των δανειστών στο άκουσμα του προσώπου που θα αναλάβει καθήκοντα πρωθυπουργού.

Στη συνεδρίαση του Eurogroup, επισήμως, δεν υπάρχει στην ατζέντα η 6η δόση, αλλά το βασικό ζήτημα είναι η κρίση του ευρώ και προφανώς οι εξελίξεις στην Αθήνα, που θα κρίνουν πολύ περισσότερα από την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Για τους δανειστές μας, δεν αρκεί απλώς η πολιτική συναίνεση των κομμάτων εξουσίας για τη ψήφιση της νέας δανειακής σύμβασης, αλλά η πολιτική δέσμευση για το σύνολο των μέτρων που προβλέπουν οι αποφάσεις της 21ης Ιουλίου, και όλων των συμπληρωματικών μέτρων που έλαβε της Συνόδου Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου.

Από αυτά θα κριθεί τόσο το μέλλον της χώρας στο ευρώ, η 6η δόση αλλά και το νέο πακέτο βοήθειας που «μπλοκαρίστηκαν» μετά την ανακοίνωση περί δημοψηφίσματος. Το στοίχημα που διακυβεύεται για την χώρα είναι μεγάλο.

Το σύνολο των ποσών που αναμένει άμεσα η Ελλάδα το αμέσως προσεχές διάστημα είναι 88 δισ. ευρώ:

• 8 δισ. ευρώ για την έκτη δόση,

• 30 δισ. ευρώ για να στηριχθούν οι Τράπεζες με την επανακεφαλαιοποίησή τους,

• 30 δισ. ευρώ πρόσθετη βοήθεια για τη διαδικασία του «κουρέματος» και

• περίπου 20 δισ. ευρώ που εκτιμάται ότι θα είναι η πρώτη δόση του νέου δανείου με πολύ ευνοϊκότερους όρους.

 

Αν η ΕΕ ξεμπλοκάρει την χορήγηση του μεριδίου της από την 6η δόση προς την Ελλάδα (δηλ. τα 5,8 από συνόλου 8 δισ.) , τότε θα εκκρεμεί η έγκριση του ΔΝΤ για το δικό του μερίδιο (δηλ. 2,2 δισ.) καθώς το Δ.Σ. του Ταμείο δεν αναμένεται να συνεδριάσει για το θέμα αυτό, πριν τα μέσα Δεκεμβρίου.

Συγκεκριμένα τα επόμενα βήματα της ελληνικής κυβέρνησης προς την 6η δόση προβλέπουν:

– να έχουν εκπληρωθεί όλες οι προαπαιτούμενες ενέργειες (prior actions) που είναι ενσωματωμένες στην απόφαση του ECOFIN και στην 5η αναθεώρηση του Μνημονίου.

– η εκπλήρωση των προαπαιτούμενων ενεργειών να διαπιστωθεί από την Τρόικα που πρέπει να συνεδριάσει και να αποφασίσει σχετικά (πιθανόν στις 21/11).

– όλες οι διαδικασίες στο επίπεδο της Ευρ. Ένωσης και του ΔΝΤ να έχουν ολοκληρωθεί και η πράξη εκταμίευσης να έχει συντελεστεί πριν τις 15/12, σύμφωνα με τις δανειακές ανάγκες της χώρας.

Επίσης προβλέπεται:

– Άμεση έναρξη και το ταχύτερο δυνατόν ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα για το νέο πρόγραμμα.

– η νέα δανειακή σύμβαση να ψηφιστεί από τη Βουλή των Ελλήνων με αυξημένη πλειοψηφία 3/5 του όλου αριθμού των βουλευτών

– να ολοκληρωθούν οι σχετικές κοινοβουλευτικές διαδικασίες και σε όσα κράτη- μέλη απαιτείται κάτι τέτοιο

– να ολοκληρωθεί η εφαρμογή της Συμφωνίας με τη Φινλανδία για τις εγγυήσεις

– να κατατεθεί ο νέος κρατικός προϋπολογισμός πριν τις 20/11 και να ψηφιστεί πριν τις 31/12

– να προχωρήσει το Πρόγραμμα Ιδιωτικοποιήσεων

– να προετοιμαστεί η συμμετοχή των Ελληνικών Τραπεζών και των ασφαλιστικών Ταμείων στο «κούρεμα» ομολόγων

Στη συνέχεια προβλέπεται και η εκταμίευση 30 δισ. ευρώ για την επανακεφαλαιοποίηση των Ελληνικών Τραπεζών, αρχές Ιανουαρίου 2012 και η εκταμίευση 30 δις ευρώ για την εφαρμογή του PSI, επίσης στις αρχές Ιανουαρίου.

Μετά τη συμφωνία για την ανταλλαγή των ομολόγων, θα γίνει και η εκταμίευση της α’ δόσης του νέου προγράμματος για την κάλυψη δανειακών αναγκών της Ελλάδος (επιπλέον 20 δισ. ευρώ), πριν το τέλος Φεβρουαρίου 2012.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook