Έξι παραπομπές επιχειρηματιών σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Άστρος Κυνουρίας έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα για τη μη απόδοση ΦΠΑ και στο υπουργείο Οικονομικών τονίζουν ότι οι έρευνες του ΣΔΟΕ στην αγορά θα συνεχισθούν με εντατικούς ρυθμούς.

Το σαφάρι στην αγορά είναι ο μόνος τρόπος για να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή και τονωθούν με έσοδα τα κρατικά ταμεία.

Μάλιστα, τις επόμενες ημέρες δεν αποκλείονται και άλλες παραπομπές στο Αυτόφωρο, ενώ, σύμφωνα με ορισμένες πηγές, αρκετοί επιχειρηματίες απέφυγαν τη σύλληψη την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή, καθώς προχώρησαν σε ρύθμιση του χρέους τους.

Εν τω μεταξύ, σχέδιο για την άμεση είσπραξη του ΦΠΑ από τις επιχειρήσεις προωθεί το υπουργείο Οικονομικών, με στόχο να εφαρμοστεί από τις αρχές του 2012.

Η ρύθμιση που εξετάζεται προβλέπει ότι ο ΦΠΑ θα παρακρατείται από την τράπεζα και θα αποδίδεται αυτομάτως στο Δημόσιο σε κάθε συναλλαγή που γίνεται μέσω πιστωτικής η χρεωστικής κάρτας.

Δηλαδή, όταν ένας καταναλωτής πληρώνει με κάρτα το τμήμα του ποσού που αντιστοιχεί στον ΦΠΑ, ο φόρος δεν θα αποδίδεται στην εταιρεία από την τράπεζα, αλλά θα παρακρατείται και θα αποδίδεται στο Δηόσιο.

Με αυτόν τον τρόπο το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι θα ενισχύσει τα δημόσια έσοδα, ενώ παράλληλα θα περιορίσει τη φοροδιαφυγή, αντιμετωπίζοντας το πρόβλημα της παρακράτησης του φόρου από τις επιχειρήσεις και τη μη απόδοσης του στο κράτος.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook