Ο οίκος Moody\’s επέκρινε έντονα τα ευρωπαϊκά σχέδια μεταρρύθμισης του τομέα πιστοληπτικών αξιολογήσεων, εκτιμώντας ότι εάν τεθούν σε εφαρμογή ενδέχεται να «κόψουν την πρόσβαση στις αγορές για τα κράτη και τις επιχειρήσεις» της ΕΕ, σύμφωνα με επιστολή που απέστειλε στους Ευρωπαίους ηγέτες.

Τα μέτρα που εξετάζουν οι Eυρωπαίοι θα μπορούσαν να καταστήσουν πιο ασταθείς τις αγορές», αναφέρει ο οίκος στην επιστολή που υπογράφει ο πρόεδρός του, Μισέλ Μαντελέν.

Η επιστολή έχει ημερομηνία 31η Οκτωβρίου και απευθύνεται στον Πολωνό υπουργό Οικονομικών, η χώρα του οποίου βρίσκεται στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καθώς και σε ομολόγους του άλλων χωρών.

Ο πρόεδρος του παραρτήματος της Moody\’s στην Ευρώπη Φρεντερίκ Ντρεβόν και μια εκπρόσωπος του Πολωνού υπουργού επιβεβαίωσαν την ύπαρξη της επιστολής.

Ο οίκος κατηγορεί τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, τα σχέδια των οποίων δεν έχουν ακόμα αποκαλυφθεί, ότι θέλουν να ορίζουν οι ίδιες τα κριτήρια της αξιολόγησης και να εμποδίζουν την αξιολόγηση για μεγάλο διάστημα της ίδιας χώρας από τον ίδιο οίκο.

«Τα μέτρα αυτά αγνοούν τον τρόπο με τον οποίο οι επενδυτές χρησιμοποιούν τους οίκους αξιολόγησης», επισημαίνει.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο να εμποδίζεται η δημοσιοποίηση αξιολογήσεων για κάποιο κράτος, σύμφωνα με το δημοσίευμα στο in.gr, ο κ. Ντρεβόν είπε στη γερμανική εφημερίδα Die Welt ότι «θα μειώσει την αξιοπιστία και θα δημιουργήσει αστάθεια. Είναι ένα αντιπαραγωγικό μέτρο».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook