Εδώ και αρκετούς μήνες το όνομα του κ. Λουκά Παπαδήμου εμφανιζόταν ως το επικρατέστερο για την πρωθυπουργία, εάν προέκυπτε κυβέρνηση συνεργασίας.

Ο ίδιος χαίρει της εκτίμησης του πρωθυπουργού, Γ. Παπανδρέου, του οποίου το 2010 τοποθετήθηκε ως άμισθος οικονομικός σύμβουλος.

Με πρόσφατο άρθρο του στο \”Βήμα\”, ο κ. Παπαδήμος είχε ταχθεί κατά της ευρείας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, υποστηρίζοντας πως ένα μεγάλο \”κούρεμα\” εγκυμονούσε μεγάλους κινδύνους.

Με την επιλογή του ωστόσο στη θέση του πρωθυπουργού, καλείται να εφαρμόσει και να \”υπερασπιστεί\” την επιλογή αυτή.

Ποιος είναι ο Λουκάς Παπαδήμος

Γεννημένος το 1947 και απόφοιτος του Κολλεγίου Αθηνών, σπούδασε στη Βοστώνη, στο γνωστό Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (MIT), από το οποίο πήρε πτυχίο Φυσικής, μεταπτυχιακό δίπλωμα ηλεκτρολόγου μηχανολόγου και διδακτορικό στα Οικονομικά.

Στο ίδιο Πανεπιστήμιο έχει διδάξει, αλλά η κυρίως ακαδημαϊκή του καριέρα ήταν στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης. Το 1988 εξελέγη καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Στη Βοστώνη, εξάλλου, απ\’ όπου επιστρέφει τώρα, ξεκίνησε και την τραπεζική του σταδιοδρομία, ως οικονομολόγος της Ομοσπονδιακής της Τράπεζας από το 1980.

Το 1985 επέστρεψε στην Ελλάδα και ανέλαβε επικεφαλής οικονομολόγος της Τράπεζας της Ελλάδος, της οποίας διορίστηκε υποδιοικητής το 1993 και διοικητής το 1994.

Από τη θέση αυτή, που του εμπιστεύθηκε ο τότε πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου, επιφορτίστηκε με το κρίσιμο έργο της προετοιμασίας της χώρας για την ένταξη στην ευρωζώνη.

Από το 1996 συνεργάστηκε στενά και με επιτυχία για τον σκοπό αυτό με τον Κώστα Σημίτη. Συνετός τραπεζίτης, ο Λουκάς Παπαδήμος δεν δίστασε το 1999 να μιλήσει για τη \”φούσκα\” του Χρηματιστηρίου, προκαλώντας τότε έντονες αντιδράσεις σε πολλούς.

Το 2002 μετακόμισε στη Φρανκφούρτη, αναλαμβάνοντας την ιδιαιτέρως τιμητική θέση του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, θέση από την οποία αποχώρησε το 2010.

Να σημειωθεί ακόμη, ότι έχει διατελέσει μέλος του Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ιδρύματος (1994 – 1998), πρόεδρος της Υποεπιτροπής Νομισματικής Πολιτικής της Επιτροπής των Διοικητών των Κεντρικών Τραπεζών της Ευρωπαϊκής Κοινότητας (1993 – 1995) κ.α.

Το 2010 τοποθετήθηκε ως άμισθος οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, Γ. Παπανδρέου.

Τον ήθελαν καιρό

Το 2009 είχε προταθεί στον κ. Παπαδήμο να περιληφθεί ως υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ, αλλά ο ίδιος προτίμησε να παραμείνει στη θέση του, τότε, στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Το όνομά του \”πρωταγωνίστησε\” και πάλι το καλοκαίρι, όταν τέθηκε ζήτημα αντικατάστασης του τέως υπουργού Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου.

Η Ιστορία επαναλαμβάνεται… 22 χρόνια μετά

Μετά το 1989, οπότε ο Ξενοφών Ζολώτας, άλλοτε εκπρόσωπος της Ελλάδας στους διεθνείς οικονομικούς θεσμούς, όπως το ΔΝΤ και η Οικονομική Επιτροπή της Ευρώπης και πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (1974-1981), ανέλαβε πρόεδρος της Οικουμενικής Κυβέρνησης, ο κ. Παπαδήμος φέρεται ως ο επικρατέστερος για το αξίωμα του πρωθυπουργού.

Η Οικουμενική κυβέρνηση του 1989 συγκροτήθηκε για την αποφυγή της χρεοκοπίας της χώρας, που τελικά απεφεύχθη, ενώ η διάρκεια ζωής της δεν ξεπέρασε τους 6 μήνες.

Σημειώνεται, ότι στην Οικουμενική συμμετείχαν και εν ενεργεία σήμερα πολιτικοί, όπως ο σημερινός πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλιας, ο πρόεδρος της ΝΔ, Α. Σαμαράς, ο πρώην επίτροπος της ΕΕ, Στ. Δήμας, ο τέως πρόεδρος της Βουλής, Απ. Κακλαμάνης, ο βουλευτής της Νδ, Π. Παυλόπουλος και ο πρώην βουλευτής του ΣΥΝ, Ι. Δραγασάκης.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook