Θέλετε να κάνετε πολιτικό γάμο στο Δημαρχείο Χανίων; Εάν περιοριστείτε στην κλασσική ανθοδέσμη της νύφης, τότε θα σας κοστίσει μόλις 14,67 ευρώ (συν το κόστος της ανθοδέσμης). Εάν όμως επιλέξετε να δημιουργήσετε μιαν ατμόσφαιρα που να ταιριάζει περισσότερο στον «βίον ανθόσπαρτον» και ζητήσετε ανθοστολισμό της αίθουσας, τότε θα πρέπει να προσθέσετε άλλα 100 ευρώ.

Την απόφαση αυτή έλαβε πρόσφατα η οικονομική επιτροπή του Δήμου Χανίων αποδεχόμενη την εισήγηση του αρμόδιου αντιδημάρχου κ.Κώστα Πρωτοπαπαδάκη, στην οποία επισημαίνεται πως σύμφωνα με τον Νόμο «η άδεια γάμου αλλά και η αίτηση για τη χορήγηση της δεν υπόκεινται σε δημοτικά τέλη (παρά μόνο σε τέλος χαρτοσήμου καθορισμένο σε 14,67€ με το άρθρο 18 του Ν.2459/1997), ενώ αρμόδιο όργανο για τον ορισμό αίθουσας, ημέρας και ώρας τέλεσης των γάμων ορίζεται ο Δήμαρχος, ο οποίος παράλληλα οφείλει να μεριμνά για την κατάλληλη διαρρύθμιση και διακόσμηση της αίθουσας με σκοπό την εξασφάλιση της δέουσας επισημότητας».

Όπως είπε ο κ.Πρωτοπαπαδάκης «όσον αφορά τη δυνατότητα επιβολής ανταποδοτικών τελών σχετιζόμενων με την τέλεση πολιτικού γάμου, είναι δυνατόν, αφού εξασφαλιστεί ότι η υπηρεσία παρέχεται κατά τον προσήκοντα τρόπο και ατελώς, να καθοριστεί, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, τέλος για επιπλέον ειδικές παροχές προς τους μελλόνυμφους πολίτες και τους καλεσμένους τους κατά τη διεξαγωγή του πολιτικού γάμου (όπως μουσική υπόκρουση με μηχανικά μέσα ή ορχήστρα, ειδικός ανθοστολισμός, κλπ) κατά τις διατάξεις του άρθρου 19 του ΒΔ 24/20-1958.

Σε κάθε περίπτωση όμως οι παροχές αυτές δεν πρέπει να σχετίζονται με τη διακόσμηση του χώρου προς εξασφάλιση της επισημότητας του ή να είναι σχετικές με τις ώρες τέλεσης του γάμου (π.χ. απογευματινές ώρες έναντι πρωινών)».

Όμως φαίνεται πως αρκετοί μελλόνυμφοι δεν ικανοποιούνται από τις «δωρεάν» υπηρεσίες που προσφέρονται από τον δήμο και ζητούν το κάτι τις επιπλέον.

Έτσι ο κ.Πρωτοπαπαδάκης, εισηγήθηκε να προσφέρονται κατ’επιθυμία των μελλονύμφων ειδικές παροχές με ανταποδοτικό τέλος, ως εξής:

1. Για παροχή ειδικού ανθοστολισμού προς τους καλεσμένους το τέλος θα ανέρχεται σε 100.00 € και
2. Όταν θα προσφέρονται επιπλέον των ανωτέρω και ειδική μουσική υπόκρουση, το τέλος θα ανέρχεται σε 200.00 €

Τελικά η οικονομική επιτροπή του δήμου, αποφάσισε κατά πλειοψηφία « τον καθορισμό τέλους για παροχή ειδικού ανθοστολισμού κατά την τέλεση των πολιτικών γάμων, κατ’ επιθυμία των μελλονύμφων, ποσού 100.00€ ».

Με την απόφαση αυτή διαφώνησε ο δημοτικός σύμβουλος κ.Μιχάλης Κυνηγός ο οποίος έχει την άποψη ότι όλοι οι μελόνυμφοι πρέπει να έχουν την ίδια μεταχείριση, ενώ η απόφαση θα συζητηθεί στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Χανίων την ερχόμενη Τετάρτη 9 Νοεμβρίου.

Να σημειωθεί πως φέτος έχουν αυξηθεί κατακόρυφα οι πολιτικοί γάμοι, ίσως και γιατί αρκετά ζευγάρια, λόγω της οικονομικής κρίσης επιλέγουν να παντρευτούν στο δημαρχείο αφήνοντας τον παραδοσιακό θρησκευτικό γάμο για αργότερα, ελπίζοντας πως θα έχουν βελτιωθεί τα οικονομικά τους.

Μάλιστα ο αρμόδιος για τους πολιτικούς γάμους , αντιδήμαρχος κ.Μανούσος ΛΙονάκης, μιλώντας στο Flashnews.gr έκανε λόγο ακόμη και για αύξηση 100% σε σχέση με το 2010, επισημαίνοντας βέβαια και το γεγονός της ύπαρξης του «Καλλικρατικού» Δήμου Χανίων.

Flashnews

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook