Η διάρκεια της νέας κυβέρνησης και η ημερομηνία διεξαγωγής εκλογών δεν ήταν τα μόνα ζητήματα που τέθηκαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων κατά την πρώτη συνάντηση των οικονομικών επιτελείων ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας.

Οι υπόλοιπες αποφάσεις για την οικονομία, όπως εμφανίστηκαν και στο κείμενο των επτά σημείων που συνέταξε χθες ο Ευάγγελος Βενιζέλος, και η εφαρμογή τους, είναι σε άμεση συνάρτηση με την ημερομηνία διεξαγωγής εκλογών που είναι η 19η Φεβρουαρίου.

«Η συμφωνία ήταν για τη συμφωνία (της 27ης Οκτωβρίου)», δήλωσε στο 24h.gr ένας από τους οκτώ συμμετέχοντες στις χθεσινές συζητήσεις.

Τι σημαίνει αυτό;

Ότι, σε πρώτη φάση, οι δύο πλευρές τα βρήκαν στα έξι από τα επτά σημεία. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Νέα Δημοκρατία δεν συνυπογράφει το έβδομο, που αφορά στην εκταμίευση της πρώτης δόσης του νέου πακέτου. Κι αυτό, γιατί στη Συγγρού δεν το θεωρούν σημαντικό, εκτιμώντας ότι είναι το αποτέλεσμα των ενεργειών. Επίσης, επειδή αφορά στην έναρξη του δεύτερου μέρους της βοήθειας, εκφράζονται οι φόβοι ότι μπορεί να πάει πίσω χρονικά όλες τις άλλες διαδικασίες, με πρώτη αυτή των εκλογών.

Συζήτηση για τις φορολογικές αλλαγές και για την κατεύθυνση της οικονομικής πολιτικής δεν έγινε. Θεωρείται δεδομένο ότι το τελικό κείμενο του προϋπολογισμού του 2012 δεν θα έχει καμία σχέση με το προσχέδιο. Θα περιλαμβάνει σημαντικές αλλαγές, καθώς θα πρέπει να υπολογιστούν και οι επιπτώσεις του PSI plus. Στη συνέχεια στις συζητήσεις των δύο κομμάτων θα δοθεί μέσα από το οικονομικό επιτελείο της νέας κυβέρνησης, στο οποίο ενδέχεται να συμμετέχει και στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας.

Για την ιστορία, στη χθεσινή συνάντηση συμμετείχαν από το ΠΑΣΟΚ οι κύριοι Βενιζέλος και Σαχινίδης και από τη Νέα Δημοκρατία οι κύριοι Σταϊκούρας, Σταμάτης και Λαζαρίδης. Παρόντες ήταν επίσης ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου οικονομικών, Ηλίας Πλασκοβίτης, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, Γιώργος Ζανιάς και ο Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, Πέτρος Χριστοδούλου.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook