Τα αποτελέσματα μεγάλης ευρωπαϊκής που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «American Journal of Clinical Nutrition» δείχνουν ότι οι άντρες που πίνουν πάνω από τέσσερα ποτά την ημέρα έχουν διπλάσιες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρκίνο του στομάχου σε σχέση με όσους δεν πίνουν ή πίνουν λιγότερο.

Κύριως υπεύθυνος της σύνδεσης της κατανάλωσης αλκοόλ με την νόσο αποτελεί η ακεταλδεϋδη, η οποία θεωρείται καρκινογόνος ουσία και αποτελεί υποπροϊόν του μεταβολισμού του. Από τα διάφορα ποτά, η μπύρα φαίνεται να σχετίζεται σε μεγαλύτερο βαθμό με την εμφάνιση καρκίνου του στομάχου, πιθανότατα εξ’ αιτίας της περιεκτικότητας της σε νιτροζαμίνες οι οποίες παρουσιάζουν καρκινογόνο δράση.

Οι γενικές συστάσεις τονίζουν ότι η ημερήσια κατανάλωση αλκοόλ πρέπει να κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα και δεν πρέπει να ξεπερνά τα ένα έως δύο ποτά για τις γυναίκες και τους άντρες αντίστοιχα.

Παγωμένου Ελευθερία 
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Βιογραφικό σημείωμα