Ο Δαλάι Λάμα, ο πνευματικός ηγέτης των Θιβετιανών βουδιστών, δήλωσε σήμερα στο Τόκιο ότι η «πολιτιστική γενοκτονία» που διεξάγει η Κίνα στο Θιβέτ είναι η αιτία για το πρόσφατο κύμα αυτοπυρπολήσεων Θιβετιανών.

«Διεξάγεται ένα είδος πολιτιστικής γενοκτονίας» στη Στέγη του Κόσμου, δήλωσε ο Δαλάι Λάμα σε συνέντευξη Τύπου. «Στη διάρκεια των 10, 15 τελευταίων ετών, υπήρξαν πολύ αυστηροί Κινέζοι ηγέτες. Γι\’ αυτό βλέπετε να συμβαίνουν τέτοιου είδους λυπηρά επεισόδια», πρόσθεσε.

Μετά την αυτοπυρπόληση, το Μάρτιο, ενός νεαρού μοναχού από τη μονή Κίρτι, στην επαρχία Σετσουάν (νοτιοδυτική Κίνα) σε διαμαρτυρία κατά της θρησκευτικής καταπίεσης, ένδεκα βουδιστές μοναχοί και μοναχές ακολούθησαν το παράδειγμά του, από τους οποίους τουλάχιστον επτά έχασαν τη ζωή τους, σ\’ αυτή τη μεθοριακή επαρχία του Θιβέτ.

Εξάλλου ένας Θιβετιανός εξόριστος στην Ινδία επιχείρησε να αυτοπυρποληθεί την Παρασκευή μπροστά από την πρεσβεία της Κίνας στο Νέο Δελχί, όμως διασώθηκε από αστυνομικούς.

«Η κινεζική κομμουνιστική προπαγάνδα δίνει μια πολύ ροζ εικόνα της κατάστασης. Όμως στην πραγματικότητα ακόμη και οι Κινέζοι που επισκέπτονται το Θιβέτ έχουν όλοι την εντύπωση πως τα πράγματα είναι τρομερά», δήλωσε ο Δαλάι Λάμα. Το Θιβέτ βρίσκεται «σε απελπιστική κατάσταση», πρόσθεσε.

Ο πνευματικός ηγέτης των Θιβετιανών βουδιστών, ο οποίος βραβεύθηκε το 1989 με το Νόμπελ Ειρήνης, ζητεί μια πραγματική αυτονομία για τη Στέγη του Κόσμου, όμως εξακολουθεί να θεωρείται από το Πεκίνο ένας επικίνδυνος «αυτονομιστής» . Ηλικίας 76 ετών, ζει εξόριστος στην Νταραμσάλα της Ινδίας μετά την αποτυχία μιας εξέγερσης στο Θιβέτ το 1959..

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook