Κάθε μέρα θα είναι Πάσχα για όσους μείνουν στα μικρά, πολύχρωμα «αυγόσπιτα», που σχεδιάστηκαν από τον Ιταλό Roberto Casati και μια ομάδα μηχανικών από την Τοσκάνη.

Τα KasaUovo, ή απλώς αυγόσπιτα, είναι μικρά σπιτάκια 70 τετραγωνικών μέτρων, κατασκευασμένα από ένα μείγμα λάστιχων αυτοκινήτου και υπολειμμάτων ξύλου.

Όπως επισημαίνει ο σχεδιαστής τους, το σχήμα αυγού δεν είναι τυχαίο, αλλά επελέγη γιατί συμβάλλει στην εξοικονόμηση ενέργειας.

\"\"Σημειώνεται ότι ο Roberto Casati έχει κατοχυρώσει την ιδέα του με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας και τώρα απευθύνεται σε οργανισμούς και ιδρύματα, προκειμένου να του διαθέσουν έναν χώρο για να ξεκινήσει το πιλοτικό του πρόγραμμα.

Τα πολύχρωμα αυγόσπιτα μπορεί να θυμίζουν παιδική χαρά, ή να παραπέμπουν σε καραμέλες, ωστόσο θεωρούνται πολύ πρωτοποριακάν αφού χάρη στη χρήση φωτοβολταϊκών και ανεμογεννητριών είναι 70% πιο ενεργειακά αποδοτικά συγκριτικά με τα συμβατικά σπίτια.

Επιπλέον, σύμφωνα με δημοσίευμα στην ιστοσελίδα treehugger, τα αυγόσπιτα είναι πλήρως επίσης αντισεισμικά και διαθέτουν σύστημα ανακύκλωσης αποβλήτων και βρόχινου νερού. Αν και στο εξωτερικό τα διώροφα σπιτάκια είναι στρογγυλά, στο εσωτερικό τους είναι ένα πολύγωνο με δέκα πλευρές.

Τα αυγόσπιτα είναι προκατασκευασμένα, ωστόσο μπορούν να προσαρμοστούν και προορίζονται και για άλλες χρήσεις πέρα από οικογενειακή κατοικία.

Σε ό,τι αφορά στο κόστος κατασκευής, αυτό υπολογίζεται στα 2.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Με αυτό το δεδομένο, η τιμή του αυγόσπιτου ανέρχεται στα 140.000 ευρώ.

econews.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook