Λύσεις και δεσμεύσεις αναφορικά με τα θέματα αποκέντρωσης των υπηρεσιών στο Δήμο Φαιστού, συζήτησε η Δήμαρχος Μαρία Πετρακογιώργη Ανυφαντάκη, μετά από επίσκεψη αντιπροσωπείας του Δήμου στα Υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών στην Αθήνα.

Μετά από πρωτοβουλία και συνεχείς επαφές της Δημάρχου με τα δύο υπουργεία, μπόρεσαν να επιτευχθούν τελικά οι πολυπόθητες συναντήσεις. Η Δήμαρχος θεωρώντας υψίστης σημασίας τα συγκεκριμένα ζητήματα, κάλεσε στις συναντήσεις αντιπροσωπεία του Δήμου Φαιστού, αλλά και τους βουλευτές του νομού, με στόχο ένα συνολικό πλαίσιο διεκδικήσεων.

Στην πρώτη συνάντηση στο υπουργείο Εσωτερικών με τον Γενικό Γραμματέα κ. Ξηρό, η Δήμαρχος Φαιστού, παραβρέθηκε μαζί με την αντιπροσωπεία του Δήμου Φαιστού. Η κ. Πετρακογιώργη ανέφερε τα προβλήματα που προκύπτουν από το επικείμενο κλείσιμο του ΙΚΑ και της ΔΟΥ στο Τυμπάκι, ενώ παράλληλα κατέθεσε το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου για ισορροπία σε επίπεδο υπηρεσιών και εξυπηρέτησης πολιτών.

Η δήμαρχος έκανε σαφές πως το επικείμενο κλείσιμο των υπηρεσιών, αναμένεται να ακυρώσει μια περιοχή με ιδιαίτερη δυναμική, κάτι το οποίο η Δημοτική Αρχή θεωρεί αδιανόητο.
Η δήμαρχος τόνισε επίσης την απαίτηση της τοπικής κοινωνίας για ισόρροπη ανάπτυξη, υποστηρίζοντας πως γενικά οι κεντρικοί σχεδιασμοί πρέπει να λαμβάνουν υπόψη μια ίση και δίκαιη κατανομή υπηρεσιών και φορέων με γνώμονα πάντοτε το κοινωνικό σύνολο. Αυτό που έγινε κατανοητό ήταν πως σε κάθε πρώην Καποδιστριακό δήμο πρέπει να παραμένουν υπηρεσίες που να εξυπηρετούν τον πολίτη κι όχι να επιβαρύνουν τη λειτουργία του.

Η κ. Πετρακογιώργη επεσήμανε επίσης την αναγκαιότητα συνεργασίας Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Κεντρικού κράτους, υποστηρίζοντας πως η Δημοτική Αρχή πρέπει να έχει λόγο για ζητήματα σπουδαία που ως τώρα υπερασπίζεται.

Ο κ. Ξηρός από την πλευρά του αναγνώρισε τα δίκαια αιτήματα της Δημάρχου και του Δήμου Φαιστού, ενώ τόνισε πως βρίσκεται στο πλευρό της Δημοτικής Αρχής και θα βοηθήσει στο βαθμό του εφικτού.

Η δεύτερη συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών με τον αναπληρωτή υπουργό κ. Οικονόμου, όπου παραβρέθηκαν τα άτομα που όρισε η λαϊκή συνέλευση στο Τυμπάκι. Στη συνάντηση συμμετείχαν εκτός από τη δήμαρχο, ο πρόεδρος της Ένωσης Κρητών Αντώνης Κλαουράκης, καθώς και τα άτομα της επιτροπής κ. Αρμουτάκης, κ. Ταγαράκης, κ. Παπουτσάκης και κ. Μαρακομιχελάκης. Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης και οι βουλευτές κ.κ. Αυγενάκης, Κεγκέρογλου, Κεφαλογιάννης και Σκραφνάκη, μετά από σχετική ενημέρωση που είχαν από τη Δήμαρχο. Παρ’ όλα αυτά, το σύνολο των βουλευτών σε επικοινωνία με τη δήμαρχο, ήταν θετικά φερόμενοι στις διεκδικήσεις του Δήμου Φαιστού.

Στο πλαίσιο της συνάντησης η κ. Πετρακογιώργη τόνισε πως πρωταρχική προτεραιότητα της ως δήμαρχος είναι η εξυπηρέτηση του πολίτη. Ο κ. Οικονόμου συναισθανόμενος τη σημασία του συγκεκριμένου αιτήματος ήταν θετικός στο να λειτουργήσουν συγκεκριμένα τμήματα βάση των αναγκών της τοπικής κοινωνίας.

Εκτενέστατη αναφορά προς τον αναπληρωτή υπουργό έκανε η Δήμαρχος Φαιστού στο ζήτημα της κατάργησης ατέλειας για τη διανομή των Περιφερειακών εφημερίδων, τονίζοντας πως ένα τέτοιο μέτρο θα είναι καταστροφικό και αντιδημοκρατικό. Η Δήμαρχος επέμεινε στο ότι το μέτρο δεν πρέπει να εφαρμοστεί, τονίζοντας πως η ατέλεια στη διανομή συμβάλει τόσο στην τοπική επιχειρηματικότητα, όσο και στην ελεύθερη και απαραίτητη διάδοση των ιδεών.

Η δήμαρχος επέμεινε παράλληλα και στην επαναλειτουργία του ΙΚΑ Τυμπακίου με την στελέχωση δύο διοικητικών. Η κ. Πετρακογιώργη τόνισε τη σπουδαιότητα λειτουργίας του παραρτήματος, τονίζοντας για μία ακόμα φορά την εξυπηρέτηση των πολιτών. Αναφέρθηκαν επίσης πρόσθετα ζητήματα για τα οποία η δήμαρχος τόνισε πως θα συνεχίσει τις διεκδικήσεις τους.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook