Η Κομισιόν προετοιμάζεται για διάφορες καταστάσεις, αλλά δεν εκπονεί καμία μελέτη για το πώς μια χώρα θα μπορούσε να βγει από την ευρωζώνη, δήλωσε την Δευτέρα ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν, όπως αναφέρει το Reuters.

«Δεν υπάρχει καμία τέτοια μελέτη», τόνισε ο Ρεν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, απαντώντας σε ερώτηση για το εάν η Κομισιόν μελετά τον τρόπο εξόδου χώρας από το ευρώ.

«Φυσικά, η Κομισιόν, όπως κάθε οργανισμός που είναι υπεύθυνος για την ευημερία του κόσμου, σε αυτή την περίπτωση για την ευημερία και το μέλλον της Ευρώπης και των Ευρωπαίων πολιτών, πρέπει να σχεδιάσει πιθανά σενάρια και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε είδους σενάριο. Αλλά δεν υπάρχει τέτοια μελέτη, σαν αυτή στην οποία αναφέρεστε», είπε.

«Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι η Ελλάδα μπορεί και θα παραμείνει στο ευρώ», πρόσθεσε.

«Διατηρούμε τη δέσμευσή μας να στηρίξουμε την Ελλάδα […] το λιγότερο που μπορούμε τώρα να περιμένουμε είναι η Ελλάδα να εμμείνει στις αποφάσεις που η ίδια ζήτησε και δεσμεύθηκε. Αυτό είναι απαραίτητο, απολύτως κρίσιμο για να προχωρήσουμε» επισήμανε ακόμη ο κ. Ρεν.

Ο Επίτροπος αναφέρθηκε ακόμη στη σημασία που δίνει στο σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας. «Άρα ζητήσαμε κυβέρνηση εθνικής ενότητας και παραμένουμε πεπεισμένοι ότι είναι ο μόνος πειστικός τρόπος για να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη και να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις».

Εκτίμησε δε ότι ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευ.Βενιζελος θα ανακοινώσει στο Eurogroup μια μάλλον ταχεία διαδικασία για το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ-ΝΔ.

«Συναντήθηκα με τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο νωρίτερα σήμερα, εδώ στις Βρυξέλλες, και πιστεύω ότι θα μιλήσει στο Eurogroup για μια μάλλον ταχεία διαδικασία για το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας τις επόμενες ημέρες».

Kαθοριστικής σημασίας για τη λήψη αποφάσεων σε ότι αφορά την εκταμίευση της 6ης δόσης του δανείου αλλά και την όποια περαιτέρω ευρωπαϊκή βοήθεια στην Ελλάδα, χαρακτηρίσε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τις απαντήσεις και τις τοποθετήσεις του κ. Βενιζέλου στο Συμβούλιο.

«Δεν νομίζω ότι θα έχουμε τελικές αποφάσεις σήμερα. Φυσικά θα συζητήσουμε την έκτη δόση, αλλά εξαρτάται από τις απαντήσεις που θα μας δοθούν από την ελληνική κυβέρνηση, ώστε να ξέρουμε εάν θα αποδεσμεύσουμε την έκτη εκταμίευση σήμερα ή όχι» είπε ο κ. Γιούνκερ.

Ωστόσο ο κ. Γιούνκερ σημείωσε ακόμη ότι λαμβάνοντας υπόψη πως οι δανειακές ανάγκες της Ελλάδας επαρκούν έως τα μέσα Δεκεμβρίου, υπάρχει χρόνος για τη λήψη της απόφασης.

«Αλλά τέλος πάντων […] η οικονομική ανάγκη θα γίνει εμφανής μόνο γύρω στα μέσα Δεκεμβρίου, άρα έχουμε κάποιο χρόνο για να αξιολογήσουμε το ερώτημα αυτό».

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook