Οι μεγάλες εισηγμένες εταιρείες θα μπορούσαν να περιορίσουν τις εκπομπές ρύπων κατά το ήμισυ αν μετέφεραν τις λειτουργίες αποθήκευσης δεδομένων στο διαδίκτυο και έκαναν χρήση του cloud computing, υποστηρίζει νέα έρευνα.

Το Carbon Disclosure Project που εδρεύει στο Λονδίνο και διενήργησε την έρευνα εστίασε σε μεγάλες εταιρείες πληροφορικής στη Γαλλία και τη Βρετανία και εξήγαγε το συμπέρασμα ότι θα μπορούσαν να γλυτώσουν χρήμα και εκπομπές αερίων εάν μετέφεραν τα υπολογιστικά τους συστήματα σε κοινά δίκτυα δεδομένων.

Αναφορά του οργανισμού Open Data Center Alliance, στον οποίο συμμετέχουν περισσότερες από 300 μεγάλες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων πολυεθνικών τραπεζών, αποκαλύπτει σχέδια εταιρειών για μεταφορά δεδομένων και υπηρεσιών σε cloud computers συντομότερα από ότι αναμενόταν.

\"http://2.bp.blogspot.com/-9GU7t5NPkJ8/TfeWR1szLVI/AAAAAAAAAEI/u64SPPgwnhk/s1600/cloud-computing-kitchen-sink.jpg\"Το ποσοστό των μεγάλων εταιρειών που θα υιοθετήσουν λύσεις cloud computing μπορεί να  ανέλθει στο 70% ως το 2020 από 10% σήμερα, με την εξοικονόμηση χρημάτων να ανέρχεται σε δισεκατομμύρια.

Όπως αναφέρει άρθρο στην ιστοσελίδα econews, το Cloud computing επιτρέπει στις εταιρείες να μειώσουν το κόστος λειτουργίας τους, καθώς αγοράζουν λιγότερο εξοπλισμό και χρησιμοποιούν απομακρυσμένους διακομιστές (servers) για την αποθήκευση, διαχείριση και επεξεργασία των δεδομένων τους.

Υπολογίζεται για παράδειγμα πως ως το 2020, οι μεγάλες βρετανικές εταιρείες πληροφορικής που χρησιμοποιούν απομακρυσμένες υπηρεσίες θα μπορούσαν να επιτύχουν εξοικονόμηση ενέργειας ίση με 1,39 δισ. ευρώ και να περιορίσουν εκπομπές ρύπων ισόποσες με εκείνες τεσσάρων εκατομμυρίων επιβατικών οχημάτων.

Στη Γαλλία, όπου το μεγάλο μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας παράγεται από πυρηνικά εργοστάσια, η εξοικονόμηση ρύπων παραμένει μικρότερη.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook