Μετά το σάλο που προκλήθηκε απο το θέμα που αποκάλυψε το Flashnews.gr για τον συμπληρωματικό όρο στα συμβόλαια της TUI Σκανδιναβίας με τους ξενοδόχους και μετά τα διαβήματα του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, σε συνδυασμό με τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις, φαίνεται πως η TUI επανεξετάζει το όλο θέμα.

Όμως σύμφωνα με το Travel Daily News, έως ότου ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις ο μεγάλος αυτός τουριστικός οργανισμός σταμάτησε να στέλνει προκαταβολές στους ξενοδόχους και είναι άγνωστο εαν θα στείλει τις προκαταβολές που πρέπει να στείλει αρχές Δεκεμβρίου.

Όπως γράφει χαρακτηριστικά το ειδικευμένο στον τουρισμό Μέσο Ενημέρωσης " από έγκυρες πηγές του tdn, η TUI σταμάτησε να στέλνει τις προκαταβολές και δήλωσε ότι θα συνεδριάσει στα μέσα του τρέχοντος μηνός για να αποφασίσει αν θα στείλει προκαταβολές την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου."

Ο όμιλος REWE δεν κάνει σχέδια για δραχμή

Ο όμιλος REWE συνεχίζει να σχεδιάζει τις επιχειρήσεις του στην Ελλάδα στη βάση της διατήρησης του ευρώ στη χώρα. Σε αντίθεση με τις προετοιμασίες του τουριστικού κολοσσού TUI για ενδεχόμενη επιστροφή στη δραχμή.

«Οι εμπορικές μας σχέσεις με τους ξενοδόχους συνεχίζονται απαράλλακτες στη βάση του ευρώ», δήλωσε εκπρόσωπος του ομίλου.

Όπως επισημαίνει εκπρόσωπος του τουριστικού τομέα του REWE, δεν παρατηρείται μείωση της τουριστικής κίνησης. Αντίθετα, «οι κρατήσεις από τη Γερμανία προς την Ελλάδα παραμένουν πολύ καλές».

Πλήγμα για την επόμενη τουριστική περίοδο

Στο μεταξύ ολέθριες συνέπειες για την τουριστική βιομηχανία της χώρας φαίνεται πως επιφέρει  η παρατεταμένη αβεβαιότητα για τον σχηματισμό κυβέρνησης, και των οικονομικών εξελίξεων σε σχέση με την Ε.Ε.

Ήδη στο Λονδίνο κατά την διάρκεια της μεγαλύτερης έκθεσης τουρισμού (WTM) στην Ευρώπη που άνοιξε τις πύλες της τη Δευτέρα αρκετοί tour operators αρνούνται να καταβάλουν τις προκαταβολές για τα συμβόλαια που έχουν υπογράψει για τη νέα σεζόν με τη δικαιολογία ότι "δεν μπορούμε να σας πληρώσουμε αφού δεν γνωρίζουμε αν αύριο θα είστε μέλος της ευρωζώνης και αν το νόμισμα σας θα είναι το ευρώ"!

Είναι χαρακτηριστικό ότι, για πρώτη φορά, κατά την διάρκεια της φετινής έκθεσης δεν υπογράφονται τουριστικές συμφωνίες για την Ελλάδα.

Η εξέλιξη αυτη βάζει σε άμεσο κίνδυνο έκτος των άλλων και χιλιάδες θέσεις εργασίας στον τουριστικό τομεα αφού αν δεν πληρωθούν οι προκαταβολές, πολλά ξενοδοχεία δεν θα είναι σε θέση να λειτουργήσουν τη νέα σεζόν .

Flashnews (με πληροφορίες απο Travel Daily News και protothema.gr)